Republicans estan pressionant per inhabilitar Joe Biden pels seus problemes de memòria, després de l'informe del fiscal que alertava de la seva mala memòria —ja que ni tan sols va poder recordar quan havia estat vicepresident—. Concretament, diversos legisladors del Partit Republicà urgeixen els membres del gabinet del president dels Estats Units perquè invoquin una esmena de la Constitució per inhabilitar-lo del càrrec. "Merrick Garland (el fiscal general) té el deure d'invocar la 25 esmena davant dels seus companys de gabinet. O processar Biden. Si no el processarà, que invoqui la 25 ara", ha escrit el senador Josh Hawley a Twitter aquest divendres.

La 25 esmena de la Constitució dels EUA contempla que membres del gabinet puguin apartar el president de les seves funcions si consideren que és incapaç d'exercir els poders i deures del càrrec. Si això passés, l'actual vicepresidenta, Kamala Harris, seria qui assumiria la Presidència fins a les pròximes eleccions de novembre. A banda de Hawley, la representant Claudia Tenney també ha enviat una carta a Garland sol·licitant-li que invoqui l'esmena.

L'informe del fiscal i la resposta de Biden

La petició dels republicans arriben després que el fiscal especial Robert Hur hagi presentat el seu informe sobre els documents classificats de Biden, en el qual conclou que el president va retenir intencionadament els documents de la seva època com a vicepresident. Tanmateix, ha decidit no presentar càrrecs en contra. El que més crida l'atenció del text és una altra cosa: Hur assegura que Biden va mostrar una "memòria significativament limitada" durant els interrogatoris que se li van fer el 2023.

El fiscal especial ha revelat que el president no va recordar les dates en les quals va ocupar la vicepresidència i que va tenir dificultats per recordar la mort del seu fill Beau l'any 2015. En una compareixença dijous vespre, Biden ha defensat que la seva memòria està en bones condicions, tot i que ha relliscat: es va referir al president d'Egipte, Abdelfatah al Sisi, com el "president de Mèxic". Els seus lapsus són cada vegada més freqüents, cosa que podria suposar un problema en plena campanya electoral per a la seva reelecció. Cal no oblidar que té 81 anys i és el president més longeu a haver ocupat la Casa Blanca.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!