L'independentisme va triomfar a Escòcia. Les formacions de l'SNP i els Verds van aconseguir la majoria absoluta en les eleccions regionals celebrades dijous passat. Per tant, gairebé es pot assegurar que el futur govern treballarà en l'execució del segon referèndum sobre la independència.

Per la seva part, la reina d'Anglaterra, Elisabet II, ha expressat que "se sentiria orgullosa" de ser la monarca d'una Escòcia independent, segons exposa el digital anglès Express. La reina sempre ha manifestat el seu amor per Escòcia i en més d'una ocasió ha explicat que on se sent més feliç és al Castell de Balmoral, a Aberdeenshire, Escòcia.

Els fills de la reina Elisabet van anar tots a escoles privades a Escòcia i diversos membres de la família reial tenen títols escocesos. Per tot això, la reina d'Anglaterra ha volgut manifestar que no està en contra de la independència escocesa i que se sentiria igual d'orgullosa de ser la seva monarca encara que la independència guanyés el referèndum.

Els resultats escocesos

Després d'haver finalitzat el recompte de les dues urnes (la primera amb els vots de les circumscripcions uninominals, i la segona amb les candidatures de partit) l'SNP i els Verds sumen 72 dels 129 diputats. D'aquests, 64 pertanyen a l'SNP de Nicola Sturgeon, i 8 són per als Verds de Patrick Harvie. D'aquesta manera, van superar els 65 escons necessaris per a la majoria absoluta.

Per contra, el bloc unionista va obtenir 57 escons: 31 per al Partit Conservador, 22 per al Partit Laborista i 4 per als Liberaldemòcrates.

El partit independentista Alba (Escòcia, en gaèlic), creat per l'exlíder de l'SNP Alex Salmond per a aquestes eleccions, va fracassar i s'ha quedat sense representació al Parlament.

Davant d'aquest resultat, Sturgeon va declarar que un referèndum sobre la independència d'Escòcia "és la voluntat del país" "En cap cas no es pot descriure un referèndum com només una demanda meva o de l'SNP".

Sturgeon va parlar aquest diumenge per telèfon amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, després de vèncer a les eleccions regionals, per dir-li que "la qüestió no és si hi haurà un nou referèndum d'independència, sinó quan".

Una portaveu de l'SNP va dir a la BBC que la ministra Sturgeon "va reiterar la seva intenció de garantir que el poble d'Escòcia pot escollir el seu propi futur quan acabi la crisi, i va deixar clar que no és qüestió de si se celebrarà un referèndum, sinó quan".


Foto principal: La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon / EFE