El Regne Unit s'ha convertit aquest dimarts al primer país europeu en superar els 100.000 morts per coronavirus, en sumar-ne 1.631 de nous morts a l'"ombrívola estadística" de la pandèmia, segons ha declarat el primer ministre Boris Johnson. "Lamento profundament cada una de les vides que s'han perdut i assumeixo la responsabilitat completa per tot el que ha fet el Govern" per abordar la crisi sanitària, ha afirmat Johnson en una roda de premsa, en la qual ha recalcat que la vacunació és la via per "alliberar-se del virus".

En ser qüestionat sobre possibles errors en la lluita contra el virus per part del seu Executiu, que a finals d'abril de l'any passat es marcava com a objectiu no superar els 20.000 morts, el primer ministre ha sentenciat: "Realment, vam fer tot el que vam poder, i ho continuem fent, per minimitzar la pèrdua de vides."

Aquest dimarts s'han registrat 20.089 noves infeccions en el Regne Unit, una reducció de les transmissions per quarta jornada consecutiva, després que divendres es comuniquessin 40.261 contagis. Johnson ha assegurat que "en els pròxims dies o setmanes" avaluarà la possibilitat de relaxar les estrictes restriccions que va imposar a Anglaterra fa tres setmanes, que exigeixen a la població no sortir de casa sense un motiu essencial, si bé ha subratllat que per fer-ho han de continuar baixant les infeccions.

La nova soca "ha canviat la situació"

Malgrat la reducció dels contagis, el conseller mèdic del Govern per a Anglaterra, Chris Whitty, ha cridat a la cautela i ha recalcat que les xifres encara són "molt altes". La nova variant del virus detectada per primera vegada al Regne Unit, que es considera entre un 30% i un 70% més contagiosa que l'original, "ha canviat la situació en la qual som de manera substancial", ha alertat Whitty.

El conseller del Govern britànic també ha assegurat que el canvi en l'evolució del virus no era predictible el setembre, quan tan sols començava a estendre's la nova variant des del sud d'Anglaterra, i ha recalcat que l'escenari actual és "molt diferent" del que anticipava el Govern fa pocs mesos a causa d'aquesta mutació.

Whitty ha revelat que almenys durant dues setmanes el seu equip va témer que les actuals mesures de confinament no fossin suficients per "contenir" a aquesta variant, que, segons va advertir el Govern la setmana passada, pot estar associada a una taxa de mortalitat més gran.

El sistema sanitari continua pressionat

Malgrat el gradual descens dels contagis, la pressió sobre els hospitals britànics continua sent la més gran des que va començar la pandèmia, amb més de 37.000 pacients ingressats, més del doble del pic que es va assolir en la primera onada, l'abril passat.

A Anglaterra, en tan sols un mes s'ha passat de 18.000 pacients ingressats amb Covid-19 a 33.000, ha indicat Simon Stevens, el director executiu del servei públic de salut anglès (NHS England). "Hem vist com aquest increment s'anava propagant des del sud-est cap a l'est d'Anglaterra, i d'allà cap a les Midlands (centre d'Anglaterra), una cosa que és consistent amb l'expansió de la nova variant del virus", ha subratllat.

Tan sols en els set últims dies han estat hospitalitzades 26.781 persones amb coronavirus, per la qual cosa Whitty ha advertit que malgrat el lent descens dels contagis la mortalitat continuarà elevada a curt termini.