El Regne Unit ha acusat Rússia d'interferir en el referèndum d'independència que Escòcia va celebrar l'any 2014. Aquesta afirmació es desprèn d'un informe divulgat aquest dimarts pel comitè d'Intel·ligència i Seguretat del Parlament britànic, que va investigar les presumptes interferències russes en la democràcia britànica.

El document, que es fa públic en un moment de tensió entre ambdós països, considera que el Regne Unit ha estat blanc del govern rus per la seva relació propera amb els Estats Units i perquè Rússia el contempla com un element "central al 'lobby' occidental antirús".

"Informe Rússia"

L'anomenat "Informe Rússia" indaga en presumptes campanyes de desinformació per part de Moscou i es basa en material confidencial extret d'agències d'espionatge britàniques, així com contribucions d'altres experts independents.

El document lamenta que diferents Executius britànics hagin acceptat com "una nova normalitat" la influència que exerceix suposadament Rússia en aquest país, donant la benvinguda als seus oligarques "amb els braços oberts".

Va detectar que hi ha expatriats russos a Londres "amb vincles molt estrets" amb Vladímir Putin, que estan "molt ben integrats als negocis britànics i a l'escena política i social del Regne Unit".

En aquest sentit, fa una crida a què s'adoptin "mesures immediates" a fi d'ajudar els serveis d'intel·ligència nacionals a erradicar a qui consideren un "adversari molt capaç".

Considera així mateix que és una prioritat "mitigar el risc i assegurar que on hi hagi activitat hostil, aquesta és descoberta i hi ha eines adequades per erradicar-la de soca-rel i desafiar la impunitat de les elits vinculades a Putin" en aquest país.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat