El Parlament britànic, amb majoria conservadora, va aprovar aquest divendres el projecte de llei de l'acord de retirada de la Unió Europea (UE), a fi que el Regne Unit pugui sortir del bloc en la data prevista del 31 de gener.

Els diputats de la Cambra dels Comuns han autoritzat per 358 davant 234 vots que el text afavorit pel primer ministre, Boris Johnson, passi al seu següent tràmit parlamentari, la fase de comitès, on podrà ser esmenat abans de la seva aprovació definitiva, ja el 2020. Amb una majoria absoluta de 365 diputats, d'un total de 650 en els Comuns, no hi ha dubte que el Govern de Johnson aconseguirà que la legislació sigui ratificada.

El projecte, que trasllada al dret britànic l'acord negociat pel primer ministre amb Brussel·les a l'octubre, inclou una nova clàusula que prohibeix que un membre del Govern estengui el període de transició posterior al Brexit més enllà de la data acordada, el 31 de desembre de 2020.

Elimina a més unes disposicions anteriors que atorgaven al Parlament cert control sobre la negociació amb la UE entorn de la futura relació comercial, que començaran una vegada el país estigui fora del bloc comunitari.

637123826863287542

 

Efe

El Govern també ha suprimit així mateix una clàusula en la qual s'expressava el compromís a no rebaixar els estàndards laborals adquirits a través de la legislació europea, el que Johnson assegura que abordarà en una altra llei diferent.

En inaugurar el debat previ a la votació, el líder conservador va demanar als parlamentaris unitat per materialitzar la sortida de la UE, en compliment al resultat del referèndum de 2016, quan un 52 davant un 48 % dels britànics va recolzar el Brexit. "Aquest és el moment d'actuar junts" i d'"escriure un nou capítol en la història del país", va dir, i va instar a aprofitar les oportunitats que es presenten després de la sortida del país del bloc europeu.

Tanmateix, el Partit Laborista, primer de l'oposició, va considerar que el pacte obtingut per Johnson ja "era dolent" i amb els últims canvis "és pitjor", ja que augmenta la possibilitat d'una ruptura sense acord comercial el 2020 i debilita les proteccions als drets dels treballadors i mediambientals.

Després d'aquesta votació, la primera del nou Parlament després de la victòria conservadora en les eleccions del 12 de desembre, les cambres dels Comuns i Lords entren ara en l'aturada nadalenca i reprendran la seva activitat el 7 de gener.