L'illa de Bougainville ha finalitzat aquest dissabte les votacions del seu referèndum d'autodeterminació respecte Papua Nova Guinea. El resultat d'aquesta votació, que porta vint dies en marxa, es coneixerà el pròxim 20 de desembre.

Aquest referèndum s'ha produït com a resultat d'un pacte entre el govern de Papua Nova Guinea i la guerrilla local de Bougainville l'any 2001. La consulta comptava de dues opcions: o més autonomia respecte del govern central o la independència.

El cap del Comitè del Referèndum de Bougainville, Maurici Claudio, s'ha congratulat per la forma pacífica i el compromís mostrat durant el referèndum, al qual estaven cridats a votar més de 206.000 electors. "La gent està entusiasmada i hi ha una atmosfera d'anticipació pacífica. Sabem que la gent ha esperat 20 anys per votar", ha afirmat el cap de l'organisme supervisor.

bougainville referendum - Bougainville Referendum Commission

Bougainville Referendum Commission 

L'Institut Lowy australià creu que el suport a la independència assolirà el 75% en virtut de la forta identitat ètnica a la regió, l'animositat heretada pel conflicte i l'actual fracàs del model autonòmic, que manté en mans del govern central la decisió sobre el gruix del pressupost.

D'imposar-se el sí, la independència de la regió -que seria la primera des de la del Sudan del Sud en 2011- quedarà supeditada a una negociació entre els governs autònom i papú i a una votació en el Parlament papú, que tindrà la decisió final d'acceptar o rebutjar l'acord.

La regió autònoma -compresa per les illes de Bougainville, Buka i diversos atols- és cobejada per posseir un dels jaciments més rics d'or i coure del Pacífic i actualment està en la mira de la Xina, que ofereix a la regió ajuda financera per a infraestructures i extracció de recursos.

Les reserves de Panguna, la mina d'or i coure que va encendre el conflicte armat i que va arribar a suposar el 40% del PIB de Papua, han estat valorades en 58.000 milions de dòlars (52.443 milions d'euros), encara que es troba tancada des dels inicis de la guerra.

Conflicte armat amb Papua

El conflicte independentista a Bougainville va esclatar el 1988, després que els propietaris indígenes de les terres ocupades per la mina Panguna, operada per una subsidiària de l'angloaustraliana Rio Tinto, s'alcessin en armes per discrepàncies amb la distribució de beneficis i pel seu impacte ambiental.

bougainville guerra - asia pacific report

Gawi blog - Asia Pacific Report

L'Exèrcit papú va intervenir en defensa dels interessos de la minera, la qual cosa va iniciar un conflicte que va causar entre 15.000 i 20.000 morts i va desplaçar a unes 15.000 persones al territori i a les Illes Salomó, el país veí.

Descoberta per Louis de Bougainville

Ocupada per humans des de fa 28.000 anys, la regió rep el nom de l'explorador francès Louis de Bougainville, que va recalar a la principal illa el 1768, encara que altres exploradors holandesos ja havien estat en aquest lloc anteriorment.

Alemanya va colonitzar Bougainville i el va annexar el 1899 a Nova Guinea Alemanya, que es va unir al Territori de Papua el 1949 sota l'administració australiana i va obtenir la seva independència el 1975 amb el nom de Papua Nova Guinea.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat