"Continuaré la feina d'Aleksei Navalni. Continuaré lluitant pel nostre país". Aquest és el missatge de la vídua de Navalni, Iúlia Navàlnaia, en un discurs a través d'un vídeo difós per les xarxes socials aquest dilluns després de la mort del seu marit, un dels opositors més crítics amb el Kremlin. 

S'espera que el president rus, Vladímir Putin, guanyi les eleccions del pròxim 17 de març. Les autoritats russes van assegurar que entregarien el cos el dia 4 de març, però finalment, es va entregar aquest mateix dissabte. Aquesta setmana han sortit notícies sobre hematomes i una possible mort a conseqüència d'un cop de puny al cor.

Davant d'aquestes eleccions, alguns han vist el moviment de Iúlia Navàlnaia com un bri d'esperança. "Vull estar amb vosaltres perquè sé que heu perdut no menys que jo", va dir a l'audiència. Fins ara, sempre havia rebutjat entrar en política. "Continuaré lluitant pel nostre país. I us demano que estigueu amb mi. Per compartir no només el dolor i el dolor interminable que ens ha aclaparat i que no ens deixarà". "Demano que comparteixis amb mi la ràbia, la ràbia, la ràbia, l'odi pels que gosen matar el nostre futur... No és vergonyós fer poc, és vergonyós no fer res. És vergonyós deixar-te intimidar”, ha afirmat.

El salt a la política

Fins ara, Navàlnaia havia donat suport al seu marit, acompanyant-lo a mítings i protestes. Quan Navalni va ser enverinat el 2020 amb Novitxok, va tenir un paper fonamental per garantir-ne l'evacuació. Economista de formació, es va casar amb Navalni el 2000, després va esdevenir mare a temps complet de la seva filla Dària i el seu fill Zakhar. A mesura que el perfil polític de Navalni creixia, amb campanyes per a les eleccions a l'alcaldia de Moscou del 2013 i les eleccions presidencials del 2018, Navàlnaia va romandre al seu costat, fins i tot va ser descrita com “la primera dama de l'oposició”, destaca el diari The Moscow Times.

Tres dies després de la mort de Navalni en una remota i austera presó de l'Àrtic, va anunciar la seva intenció de continuar la feina del seu marit, dient que “no té dret a rendir-se” després que “Vladímir Putin va matar el meu marit Aleksei Navalni”.

Com algú que entra en política en circumstàncies extraordinàries, té un gran potencial, va dir el politòleg Abbas Galliamov, al diari The Moscow Times. “La motivació és notablement senzilla i comprensible. Després que han matat el seu marit, i literalment el van torturar, què més podia fer ella?", va dir Galliamov al diari The Moscow Times. “Ella no era una figura política en absolut i ara està entrant a la política, per dir-ho així, per força. La gent està acostumada que els polítics sovint siguin deshonestos, però ella no té aquest rerefons negatiu”, ha destacat Galliamov.

Comparació amb Sviatlana Tsikhanóuskaia

Hores després de l'anunci de la mort de Navalni, va pronunciar un discurs a la Conferència de Seguretat de Múnic i es va reunir amb la líder de l'oposició bielorussa exiliada, Sviatlana Tsikhanóuskaia, recalca el mateix diari. Molts han comparat Navàlnaia amb Tsikhanóuskaia, i el desafiament que va plantar a Aleksandr Lukaixenko a les eleccions bielorusses del 2020, després que el seu marit fos empresonat, i ella decidís presentar-se a les eleccions. Però, per ara, només són suposicions i caldrà esperar per veure com evoluciona la carrera política de Navàlnaia i si finalment s'hi acaba dedicant. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!