L'opositor rus Aleksei Navalni, mort aquest divendres per circumstàncies que encara no se saben, complia condemna en una de les presons més remotes i aïllades de Rússia. Va aparèixer el desembre passat, després de desaparèixer durant setmanes, en una presó a prop de la serralada dels Urals, al cercle polar Àrtic. Es tracta de la presó IK-3 a la localitat de Kharp, al districte autònom de Iamalo-Nénets. 

I és que Navalni va arribar a la colònia penitenciària de l'Àrtic, a uns 2.000 quilòmetres al nord-est de Moscou, a finals de desembre passat. L'aliat de Navalni, Ivan Zhdanov, va titllar aleshores l'IK-3, que va ser fundat el 1961 al lloc d'un antic camp de treballs forçats gulag soviètic, “una de les colònies penitenciàries més septentrionals i remotes” de Rússia.

“Les condicions [a les colònies de règim especial] són bastant terribles, és clar que es tracta de detenció en aïllament màxim”, explicava el defensor dels drets humans Igor Kalyapin a The Moscow Times. "Crec que Navalni va ser enviat tan lluny precisament per garantir el màxim aïllament físic possible, de manera que fins i tot viatjar-hi seria un problema".

"IK-3 sempre ha funcionat com una colònia per a reincidents especialment perillosos", va dir el periodista rus Leonid Nikitinsky, que va visitar Kharp el 2006, en un article per al diari independent Novaya Gazeta, afegint que la zona pateix dures condicions climàtiques, destaca el mateix diari. Ivan Vostrikov, excoordinador regional de Navalni a Tyumen, que també va visitar Kharp, va dir que “és gairebé impossible escapar-se'n: hi ha centenars de quilòmetres de tundra a un costat i les muntanyes dels Urals polars a l'altre”.

Tot i l'aïllament físic de la colònia, IK-3 està connectat al servei de correu electrònic Zonatelecom, hauria dit una periodista del diari Farida Rustamova, i destaca el mateix portal. Per altra banda, els relats de presoners IK-3 actuals i anteriors descriuen un ambient particularment dur amb condicions de vida bàsiques juntament amb brutalitat física i psicològica.

Les dures condicions de la presó 

La colònia penal IK-3 Polar Wolf havia estat un gulag anteriorment, establert per a treballadors penitenciaris que construïen un ferrocarril a través de l'Àrtic rus, ordenat per Stalin a la dècada dels seixanta, però que mai no es va acabar del tot. Tal com destacava RTVE, es troba entre les presons més dures i remotes de Rússia i els reclusos suporten llargs, foscos i freds hiverns amb temperatures que poden arribar als 28 graus sota zero. La majoria dels presoners han estat condemnats per delictes greus. Arribar a la presó és difícil, però no impossible. S'hi pot arribar en un tren anomenat Fletxa polar, que surt de Moscou cada dos dies i triga 44 hores a arribar-hi.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!