Humza Yousaf serà el nou ministre principal d'Escòcia, en substitució de Nicola Sturgeon. Però, qui és? Amb 37 anys i natural de Glasgow, de mare keniana i pare pakistanès, s'ha convertit en el primer musulmà a assumir el càrrec de cap del govern escocès i de líder de l'SNP. Fins ara, era el ministre de Sanitat del país i se'l veu com a un polític progressista. "Liderarà i inspirarà les persones de tota la nació a votar per la independència", diu a Efe el seu director de campanya i ministre de Cultura, Neil Gray.

Independentista i d'esquerres, l'únic que comparteix Yousaf amb el seu homòleg britànic, Rishi Sunak, és el fet de ser fill de persones migrades. Però, per ser justos, ni això comparteixen: el primer defensa la migració, mentre que el segon la persegueix. "Des del Punjab fins al nostre Parlament, aquest és un viatge a través de generacions que ens recorda que hauríem d'estar celebrant sempre els immigrants que contribueixen tant al nostre país", ha proclamat aquest dilluns el nou dirigent nacionalista. Unes declaracions que contrasten amb les del premier britànic, que defensa a ultrança l'expulsió de persones migrades a Ruanda.

Humza Yousaf, independentista

Yousaf és admirador de la tasca de Sturgeon i pretén seguir amb la seva política, també pel que fa a la independència. Gray assegura que té un "do de gents" per implicar tothom en un lideratge cooperatiu; mentre que el seu director de comunicació, Jack Middleton, afegeix a Efe que és capaç d'aconseguir que a les assemblees regionals "cada membre tingui la seva paraula sobre el futur de la formació i com aconseguir la independència". L'autodeterminació necessita "algú que construeixi ponts" i que mantingui "la majoria parlamentària proindependentista" per construir una "majoria consistent" davant de la negativa de Londres, apunten els dos.

No només treballa per a la independència del seu país, sinó que també dona suport a l'autodeterminació d'altres països com Catalunya. Durant l'1 d'octubre, el nou ministre principal d'Escòcia va criticar la resposta "dèbil" del govern britànic a la violència del govern espanyol contra els independentistes catalans. També va celebrar les imatges dels bombers protegint els votants en el referèndum del 2017, alhora que va mostrar la seva solidaritat amb els presos polítics — sobretot quan va sortir la sentència. Així, fa anys que és partidari que el govern escocès doni suport al govern català (i espanyol) per a la celebració d'un referèndum.

Criticat com a ministre de Sanitat

Però Yousaf no tindrà fàcil continuar al capdavant de l'executiu d'Escòcia, ja que el seu paper com a ministre de Sanitat ha estat molt criticat per l'oposició. Les enquestes apunten que el 62% de la població suspèn la seva gestió del servei d'emergències mèdiques, mentre que fins a un 40% dels escocesos consideren que no és "competent". Els seus rivals faran servir això per atacar-lo.

El seu punt fort serà mantenir la política social de Sturgeon, amb ajudes econòmiques a famílies per facilitar el seu retorn al mercat laboral. Cal no oblidar el seu progressisme, tot i les seves fortes conviccions religioses. "La diferència és que per a ell la fe no és una barrera per crear l'Escòcia progressista. (...). A Humza no li importa l'orientació sexual, el reconeixement de gènere, el color de pell... els teus drets no només seran tolerats, o augmentats, sinó que seran celebrats", destaca Middleton. Un important dirigent de l'SNP, Angus Robertson, remarca que aquestes conviccions "reflecteixen els valors progressistes de l'Escòcia del segle XXI". "És un jugador d'equip", conclou.