L'SNP ja té nou líder. Humza Yousaf, fins ara secretari de Sanitat, ha estat escollit com el successor de Nicola Sturgeon i serà el nou líder del Partit Nacional Escocès (SNP) i, en conseqüència, cap de l'executiu escocès. Yousaf ha aconseguit el suport majoritari dels més de 70.000 afiliats de la formació, que han votat durant més de dues setmanes en les eleccions primàries del partit. Si bé el partit ja ha pres la decisió, Yousaf haurà d'esperar fins aquest dimarts per ser nomenat primer ministre en una votació nominal, encara que es tracta d'un simple tràmit perquè ja compta amb el suport d'una àmplia majoria.

El fins ara secretari de Sanitat es convertirà en la primera persona musulmana i no-blanca que liderarà l'SNP i l'executiu. És considerat una figura clau per unir el partit i deixar de banda les lluites internes. En el seu vídeo de campanya de les primàries, va reconèixer que la formació política no travessa moments fàcils, i va agrair el llegat de Sturgeon, que va dimitir després de 8 anys al capdavant del govern. De fet, s'ha compromès a continuar l'agenda de centreesquerra i social de la seva successora. En la seva presentació, també va argumentar que és un candidat amb molta experiència en posicions d'alta responsabilitat, i que ha ocupat càrrecs en els departaments de Transport i de Justícia.

El nou líder del partit escocès, el cinquè des que es va fundar el 1979, s'ha imposat en la segona ronda de les primàries amb el 52% dels vots, que li han permès quedar per davant de la ministra de Finances, Kate Forbes. En l'anterior volta, ja havien deixat sense opcions a l'exministra de Seguretat Comunitària Ash Regan, també candidata a presidir l'SNP.  

Qui és Humza Yousaf?

Amb 37 anys, Humza Yousaf es convertirà aquest dimarts en la primera persona musulmana que liderarà el govern escocès, després de la dimissió de Nicola Sturgeon com a primera ministra. Durant la campanya per les primàries, el nou líder de l'SNP s'ha presentat com l'opció progressista, disposat a seguir amb el llegat de Sutrgeon. Tot i això, també ha assegurat que lideraria al seu estil i s'ha distanciat d'algunes polítiques, com el pla de celebrar les pròximes eleccions generals com a referèndum de facto.

Yousaf ha assegurat, durant la campanya, que com a primer ministre afrontarà "la pobresa infantil amb impostos progressius", defensarà "la democràcia d'Escòcia" i que lluitarà per la "independència". També ha proposat "abordar la crisi del cost de la vida" i "protegir i avançar els drets" de les persones. Abans de conèixer els resultats, i just quan s'han tancat les urnes, Yousaf s'ha mostrat satisfet "amb la campanya" i ha agraït el suport rebut. "Passi el que passi, sé que l'SNP s'unirà, i s'unirà darrere del nostre nou líder", ha afirmat a través de les xarxes socials.