El president rus, Vladímir Putin, ha deixat la porta oberta un possible acord per posar fi a la guerra. Ara bé, al mateix temps que ho afirmava, també exposava que la seva "operació militar especial" continuava el seu pla. "El procés de liquidació conjunt, sí, probablement serà difícil i portarà temps. Però d'una manera o altra, tots els participants en aquest procés hauran d'estar d'acord amb les realitats que s'estan configurant sobre el terreny". Així s'ha manifestat el líder rus durant una roda de premsa des de Bixkek, al Kirguizistan. Ucraïna, de moment, no s'ha pronunciat, però sempre ha constatat que no hi hauria negociacions amb Putin

També és curiós que els comentaris arribin just després del que semblava que el mateix Putin preparava la seva població per a una guerra llarga i prolongada amb Ucraïna, dient que l'operació militar podria ser un "procés llarg". Al principi els alts comandants russos pronosticaven una guerra ràpida, ara, gairebé 10 mesos després de l'inici de la guerra, la perspectiva ha canviat una mica i fins i tot, les tropes russes s'han hagut de retirar d'alguns punts, com de Kherson. Malgrat això, Putin repeteix que "tot va sobre el previst. No hi ha preguntes ni problemes".

Putin explica per què ataca la xarxa elèctrica

Aquestes declaracions des de Bixkek arriben tot just després que el mateix Putin. "Hi ha molt de soroll sobre els nostres atacs a la infraestructura energètica del país veí. Sí, fem això. Però, qui va començar?". El líder rus hauria pronunciat aquestes paraules en una cerimònia d'entrega de premis al Kremlin, segons exposa l'agència Agence France-Presse. I hauria dit, a més, que les crítiques "no interferirien amb les nostres missions de combat". Unes paraules estranyes i un discurs sorprenent. 

Bevent el que podria ser vi escumós, també va parlar sobre Donetsk, Putin també n'ha parlat. "No subministrar aigua a una ciutat de més d'un milió d'habitants és un acte de genocidi". Així, ha acusat també Occident de "complet silenci" sobre tot això i parcialitat contra Rússia. "Tan aviat com ens movem i fem alguna cosa en resposta, hi ha un neguit i un clamor que s'estén per l'univers", ha manifestat. Rússia s'ha enfrontat a afirmacions que els seus atacs als sistemes d'energia i elèctrics d'Ucraïna equivalen a crims de guerra. 

El vídeo, difós pel canal de televisió estatal rus Zvezda, mostra Putin sostenint un got mentre parla sobre el destí de desenes de milions d'ucraïnesos. Ucraïna ha rebutjat prèviament les afirmacions de Moscou que els atacs a les instal·lacions elèctriques del país han estat una represàlia per l'atac al pont de Kertx, a Crimea.

L'agència d'intel·ligència de defensa d'Ucraïna va afirmar que les unitats militars russes havien rebut instruccions del Kremlin per preparar atacs massius amb míssils una setmana abans de l'atac al Pont de Crimea. Al llarg de la guerra, periodistes, organitzacions independents i funcionaris ucraïnesos també han documentat atacs russos contra edificis i infraestructures civils. Putin va acusar Kíiv de fer volar pels aires les línies elèctriques de la planta d'energia nuclear de Kursk i de no subministrar aigua a Donetsk a l'est d'Ucraïna. En aquest sentit, el fiscal general ucraïnès, Andriy Kostin, va dir el mes passat que els atacs de Rússia a la xarxa elèctrica ucraïnesa van ser un acte de genocidi.

"Ens volen matar"

"Mai no vam esperar que intentessin destruir la infraestructura civil de les nostres ciutats. És genocida. És terrorisme", ha explicat l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó. "Volen congelar la població civil. Volen matar-nos. Volen tenir una Ucraïna sense ucraïnesos". En una conversa amb el diari The Guardian, la màxima autoritat de Kíiv destaca que l'exèrcit fa caure míssils que Rússia dispara contra Kíiv. "Fa dues setmanes, vam estar a prop d'una apagada total. Aleshores la temperatura estava per sobre del punt de congelació, però imagina si la mateixa situació es produís ara, quan la temperatura fora està prop dels 10 graus sota zero i sense electricitat, aigua o calefacció. Les conseqüències serien desastroses". "En aquell atac, gairebé tota la ciutat es va quedar sense llum. Durant les següents 12 hores vam estar treballant dia i nit per recuperar l'energia", constatava. 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin, durant una reunió a Bixkek, al Kirguizistan / Efe