La missió d'investigació de l'ONU a Ucraïna ha conclòs, després de visitar aquest país al juny, que Rússia ha comès crims de guerra durant la seva invasió a Ucraïna. Així ho ha confirmat aquest divendres el president de la comissió tripartida, Erik Mose, en la compareixença davant el Consell de Drets Humans de Nacions Unides. L'expert noruec ha explicat que "ens va impactar el gran nombre d'execucions perpetrades en les àrees que visitem", a més ha confirmat que la missió està investigant aquesta mena d'assassinats en 16 localitats ucraïneses, tot i que ha especificat que han rebut denúncies creïbles de crims d'aquest tipus en molts altres llocs. 

Mose ha detallat que una gran part d'aquests assassinats es van perpetrar en persones prèviament detingudes, a més, ha indicat que nombrosos morts presentaven les mans lligades a l'esquena, ferides al cap i talls a la gola, indicis que demostren que es va tractar d'execucions sumàries. El president de la comissió també ha denunciat que soldats de la Federació Russa han comès violència sexual i de gènere, a víctimes "d'entre quatre i 82 anys", i que en alguns casos els seus familiars van ser forçats a veure com aquestes persones eren maltractades o torturades.

Casos amb nens

La missió de l'ONU, que també està formada pel colombià Pablo de Greiff i la bosniana Jasminka Dzumhur, ha documentat casos en els quals nens van ser violats, torturats i detinguts il·legalment, i fins i tot, assassinats en alguns casos. Alguns dels testimonis entrevistats per la missió van denunciar que havien estat sotmesos a pallisses, descàrregues elèctriques i nuesa forçada durant detencions il·legals, en alguns casos després de ser portats des d'Ucraïna a territori rus.

L'expert noruec ha aprofitat la seva intervenció per denunciar el reiterat ús d'artefactes explosius en zones no militars, que han afectat àrees residencials, escoles, hospitals i altres infraestructures, que segons l'Oficina de Nacions Unides per als Drets Humans han causat la mort d'uns 6.000 civils en set mesos de conflicte. Mole ha fet referència a una de les proves de possibles crims de guerra "una part dels atacs que investiguem van ser llançats sense distinció entre civils i combatents". 

Descobriment de fosses comunes

Aquestes són les primeres conclusions que comunica la missió des de la seva creació per part del Consell de Drets Humans el mes de març passat, i cobreix especialment actes perpetrats al febrer i març en les zones pròximes a Kíiv, Txernihov, Khàrkiv i Sumi. "El recent descobriment de més fosses comunes il·lustra la gravetat de la situació", ha destacat el president de la comissió, qui ha indicat que les autoritats ucraïneses van col·laborar amb ells en les perquisicions, mentre que Rússia ara com ara s'ha negat a comunicar-se amb ells. Mose ha matisat que la missió ha recollit dos incidents de maltractament a soldats russos per part de forces ucraïneses, un tipus de crims que "encara que són menors en número, però seguiran subjectes a la nostra atenció".