El president de Rússia, Vladímir Putin, reelegit diumenge per al seu cinquè mandat amb més del 87% dels vots, ha assegurat aquest dimarts que les informacions recents d'ambaixades occidentals sobre possibles atemptats a Rússia pretenien “desestabilitzar” el país. "Permeteu-me recordar-vos les recents declaracions, francament provocadores, de diverses estructures oficials occidentals sobre la possibilitat d'atacs terroristes a Rússia. Tot això sembla un obert xantatge absolut i un intent d'intimidar i desestabilitzar la nostra societat", ha dit Putin en una reunió amb la plana major del Servei Federal de Seguretat (FSB).

Una setmana abans de les eleccions russes diverses ambaixades occidentals van alertar sobre possibles atacs terroristes en territori d'aquest país. El primer país a emetre una alerta per als seus ciutadans va ser la representació dels EUA, que fa dos anys també va advertir els seus nacionals sobre l'imminent inici de la guerra a Ucraïna pocs dies abans que comencés.

Segons un missatge a la pàgina web de l'ambaixada dels EUA, grups d'extremistes tenien "plans imminents d'atacar" grans aglomeracions de persones a terra rus durant els pròxims dies. També l'ambaixada del Regne Unit va citar al seu lloc aquesta advertència i va assegurar que estava seguint de prop aquestes informacions. Més tard, altres ambaixades, com les d'Alemanya, els Països Baixos i Letònia, van demanar als ciutadans extremar les mesures de seguretat davant del risc d'atacs a Rússia.

Putin visita Crimea

Després de la seva aclaparadora victòria a les eleccions presidencials (titllada com a il·legítima pels líders occidentals), el president de Rússia s'ha dirigit a una multitud en un concert pop a la Plaça Roja dilluns per commemorar els 10 anys de l'annexió russa de la península de Crimea d'Ucraïna. Putin, que gaudia de la seva victòria electoral, ha dit a la multitud que Crimea era “l'orgull de Rússia” i que la península del Mar Negre havia “tornat al seu port natal” quan Moscou va annexionar-se la regió.

El Kremlin, tal com han destacat els analistes, posa èmfasi en el fet que, especialment en territoris annexionats, Putin ja es consolida com a líder estimat. Aquest fet, precisament, posa el focus en una altra de les obsessions del president rus. La votació, amb un percentatge com el que apunten els sondejos, demostrarà que els russos a casa estan units. I també servirà per confirmar que les diferents ètnies que hi ha a Rússia, podrien ser-ne unes 33, el volen com a líder de la nació. Sense anar més lluny, segons els funcionaris electorals, Putin ha rebut el 99,28% dels vots emesos a la república de Txetxènia. En aquest sentit, s'esperen imatges que ho constatin, des de Moscou fins a Vladivostok, passant pels territoris annexionats il·legalment d'Ucraïna. Una primera imatge, la dels resultats. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!