El president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, proposaran la creació d'un fons europeu de 500.000 milions d'euros per a la reconstrucció, a destinar als països més castigats per la pandèmia.

La líder alemanya ha anunciat aquesta proposta, com a iniciativa conjunta de l'eix franco-alemany, a l'acabar una reunió virtual mantinguda amb el president francès.

Merkel ha assegurat que aquesta és una "resposta curta" a la crisi plantejada per la pandèmia, a la qual seguirà una "resposta llarga" per afrontar les conseqüències a més llarg termini, i ha reconegut que hi ha països de la UE més afectats que d'altres.

"Tot ha de fer-se dins de les regles pressupostàries" de la UE, ha advertit la cancellera, que ha afegit que l'aplicació de les mesures futures en l'àmbit del combat de les conseqüències de la pandèmia podrà requerir, a més, una reforma dels Tractats comunitaris.

"Hem d'actuar de manera europea", ha declarat la cancellera, que ha alertat que les circumstàncies actuals "posen en perill la unitat" de la UE.

L'objectiu, ha insistit, és que de la crisi actual surti una Unió Europea "forta i unida", i ha afegit que el fons proposat aquest dilluns és una quantitat inicial per contrarestar les conseqüències de la pandèmia en un primer moment, però que el seu abast serà més gran.

Espanya celebra l'anunci

Espanya ha rebut aquesta proposta "positivament" i apunta que recull moltes de les propostes fetes pel propi país "per a una sortida ràpida i solidària de la crisi".

En un comunicat, el govern espanyol ha celebrat aquest "pas important en la bona direcció" i espera ara que la Comissió Europea posi sobre la taula en els pròxims dies "una proposta ambiciosa, que serveixi de base per a un acord amb el qual dur a terme la reactivació econòmica i social d'Europa després de la pandèmia".