Preparatius de les plebiscitàries. El ministre d'Empresa de l'Scottish National Party (SNP), Ivan McKee, ha fet una crida a la unitat de l'independentisme per fer de les pròximes eleccions generals al Regne Unit un referèndum d'independència de facto. A l'espera de la gran conferència del partit per esbossar l'estratègia cap a la segona consulta d'autodeterminació, cada cop més polítics donen a conèixer la seva opinió sobre com s'ha d'actuar per aconseguir aquest objectiu. Segons avança The National, davant el perill que la ciutadania no s'impliqui amb aquest mecanisme, el diputat per Glasgow ha suggerit als partits partidaris de la independència (l'SNP, els Verds i Alba) deixar ben clar a les paperetes electorals que votar-los implica dir 'sí' a la independència d'Escòcia, mitjançant, per exemple, un logo amb la paraula 'Yes' per sobre del nom de la formació. Alternativament, aposta per crear una plataforma que els unifiqui en una sola llista només per aquest propòsit.

Proposen una llista única independentista a Escòcia

McKee ha proposat debatre sobre aquesta idea a la conferència nacional de l'SNP convocada pel 19 de març, en la qual la militància haurà de decidir si aposta per les plebiscitàries al Parlament de Westminster o Holyrood. Sigui com sigui, el diputat considera clau deixar clar a l'electorat que el seu vot és en realitat per la independència. "Hi ha diverses maneres de fer-ho, i la gent pot entendre-ho si els agrada la idea", ha plantejat. "Es pot fer amb el símbol del partit i el logotip i posar 'Sí SNP', 'Sí Verds' o el que sigui", ha afegit. D'altra banda, també ha proposat "crear una entitat completament nova que es presentés com a partit per a aquestes eleccions", tot i que ha reconegut que no s'ha de tancar la porta a totes les possibles solucions. Sigui com sigui, "una gran cohort de diputats a Westminster - elegits sota una bandera del 'Yes' - presenta un problema per al següent Govern del Regne Unit", ha afirmat.

Referèndum plebiscitari d'independència

Ara per ara, els nacionalistes de l'SNP estudien dues possibles rutes cap al segon referèndum d'autodeterminació. L'esborrany de la resolució deixa en mans de la militància triar un referèndum de facto (o plebiscitari) a les eleccions generals que se celebraran abans del 2025 o, alternativament, aprofitar els comicis escocesos del maig de 2026 per fer unes altres plebiscitàries. A més, el text de l'esborrany dona més detalls sobre el funcionament de les plebiscitàries, com el percentatge de suport mínim per cantar victòria, tot plegat subjecte als canvis que proposi la militància. Propostes que no han estat ben rebudes positivament per alguns sectors del moviment independentista i molts han criticat el partit per negar-se a abandonar la via que segueix depenent del consentiment de Londres-- és a dir, la 'legal'-- i acusen l'SNP de fer-se enrere en l'objectiu d'assolir l'autodeterminació i de dilatar el procés sense un rumb concret. D'altra banda, Alba, el partit de l'exprimer ministre Alex Salmond, ha rebutjat aquesta estratègia i aposta per dissoldre el parlament de Holyrood i convocar el referèndum de facto el 19 d'octubre, la data que Sturgeon va fixar en un principi per a la segona consulta.