L'Scottish National Party (SNP) comença els preparatius per a la conferència extraordinària que ha de decidir les properes passes del moviment independentista, previsiblement amb unes plebiscitàries. Després del bloqueig del Tribunal Suprem del Regne Unit a un referèndum sense pactar amb Londres, els de Nicola Sturgeon rumien com dur a terme una votació vinculant que quedi dins el marc legal britànic, un objectiu que cada cop més persones veuen impossible. Davant aquest moment d'estancament i incertesa, el moviment independentista escocès s'emmiralla en el català. En un article al diari The National, el diputat de l'SNP al parlament de Westminster Alyn Smith ha reflexionat sobre la qüestió catalana i n'ha extret "les lliçons que Escòcia ha d'aprendre del fracàs de Catalunya".

"No reclamar drets que no existeixen"

En l'article, Smith ofereix una perspectiva "pragmàtica" al conflicte amb l'estat britànic. Si bé defensa que el dret a l'autodeterminació ha de prevaldre a Catalunya, Escòcia i arreu del món, també reconeix que "no té sentit perseguir miratges". Ho diu en al·lusió a la coalició Junts pel Sí, que "va guanyar les eleccions amb l'única promesa de celebrar un referèndum, tot i que molts van admetre que només seria simbòlic". En aquest sentit, critica que la política catalana s'hagi quedat atrapada en la "lògica profundament perillosa" de fer les coses només perquè "alguna cosa s'ha de fer" i mantenir les bases del moviment mobilitzades. Amb tot, reconeix que l'independentisme tria aquest camí "a conseqüència de la frustració amb Madrid" i la realitat constitucional "totalment diferent" a l'escocesa. Precisament, aquestes són les mateixes crítiques que comencen a agafar força dins de l'independentisme escocès contra l'SNP, després que Sturgeon hagi apostat pel referèndum de facto a les eleccions generals del Regne Unit sense acabar de concretar com farien efectiu el resultat sense l'aval de Londres. És per això que molts desconfien d'aquesta estratègia i aposten per altres vies, com la mobilització i la desobediència civil. Amb tot, Smith considera que l'SNP ha d'evitar "reclamar drets que no existeixen o conseqüències que no es puguin complir".

"No provar coses que saben que no podran fer"

Per al diputat nacionalista, el referèndum de l'1 d'Octubre fou "ignorat per la majoria dels catalans" perquè Junts pel Sí es va dedicar a parlar amb la seva pròpia base en comptes d'intentar convèncer els indecisos. En aquest sentit, anima els militants del seu partit de veure el procés amb "integritat, honestedat i pragmatisme" i fugir de falses promeses que "perjudiquin la credibilitat de la causa independentista".