L'accidentada central nuclear de Fukushima ultima els preparatius per abocar aquest estiu al Pacífic tones d'aigua contaminada de radiació i depurada, una mesura controvertida per a la qual s'espera també el vistiplau d'experts internacionals.

La planta de Fukushima Daiichi, escenari del pitjor accident atòmic des del de Txernòbil (Ucraïna, 1986), desencadenat pel terratrèmol i el tsunami del març del 2011, afronta així un pas clau en el seu llarg i complex procés de desmantellament.

La quantitat ingent de líquid residual de la central és tractada per retirar-li la major part dels materials radioactius fins a garantir nivells segurs abans de la descàrrega a l'oceà, segons afirmen les autoritats nipones, que afronten les queixes de comunitats locals i de països veïns.

Preparatius i construcció de noves instal·lacions

Les tasques de neteja, desmantellament i construcció de noves instal·lacions a Fukushima Daiichi han aconseguit progressos visibles en els darrers anys. Tot just queda ferralla del devastador tsunami de més de 15 metres que va desencadenar una crisi atòmica que va tenir en suspens el Japó fa més d'una dècada.

Les obres per reforçar els edificis dels quatre reactors nuclears danyats i preparar l'extracció del combustible atòmic del seu interior avancen dins del previst, encara que tenen per davant els enormes desafiaments tècnics que suposa operar en les condicions d'extrema radioactivitat i baixa visibilitat en la seva interior.

Què passa amb els pescadors de Fukushima?

Després de més d'una dècada llastats per la crisi nuclear del 2011, els pescadors de Fukushima temen ara que l'imminent abocament al Pacífic d'aigua residual de la planta atòmica sinistrada torpedina els seus esforços per tornar a la normalitat.

Les restriccions sobre la pesca local arran de l'accident atòmic es van aixecar completament el 2021, tot i que les limitacions de captures per motius de sostenibilitat fan que les activitats pesqueres estiguin molt per sota d'abans del desastre. A més, cal tenir en compte quelcom important i és l'estigma. Saber que un peix ha estat capturat a Fukushima no suma punts. 

Els pescadors de Fukushima, al seu dia un dels caladors amb més renom del Japó, veuen venir ara un nou cop per a la seva reputació: la descàrrega a l'oceà de tones d'aigua radioactiva i depurada de la central, mesura a què s'oposen amb fermesa malgrat les compensacions i les garanties de seguretat que ofereixen les autoritats nipones.

 

Imatge principal: pescadors de Fukushima / Efe