L’europeista Nicusor Dan s'ha imposat en la segona volta de les eleccions presidencials a Romania. Amb el 93% del vot escrutat, el candidat independent serà el nou president del país amb el 54,3% dels suports. El vot de la diàspora, decisiu en la primera volta dels comicis, no ha impulsat l'ultranacionalista George Simion fins a la victòria. El líder de l'Aliança per a la Unió dels Romanesos (AUR) ha arribat al 45,7%. La jornada ha estat molt moguda a causa de l’alta participació dels ciutadans i les acusacions de frau denunciades pel candidat ultra i desmentides per les autoritats, que, al seu torn, apunten que hi ha novament indicis d'ingerència russa en el procés electoral.
➡️ Segona volta a Romania: Simion i Dan s'enfronten en un duel ideològic que definirà el futur del país
En comparació amb la primera volta, la participació d’aquest diumenge ha sigut 12 punts superior, arribant fins al 65% i evidenciant l'alta polarització en unes eleccions que poden definir el futur de Romania. Simion venia com a gran favorit després d’arribar gairebé al 41% de suport, el doble que Dan. El líder de l'AUR ha canalitzat el descontentament popular cap al sistema polític i ha mobilitzat amplis sectors rurals i joves amb un discurs nacionalista i euroescèptic. El candidat ultra ha declarat tot just han tancat les urnes que havia guanyat i que seria el pròxim president del país, contradient el que mostrava el recompte oficial.
El context que acompanya aquestes eleccions està molt allunyat del que es podria considerar com l’habitual. Els comicis són una repetició del procés anul·lat al novembre després de les denúncies d'ingerència russa a favor del llavors vencedor, Calin Georgescu, un candidat prorús que va guanyar per sorpresa i que va ser posteriorment inhabilitat. La seva exclusió havia situat l’autoproclamat “hereu polític” de Georgescu, George Simion, com a favorit per imposar-se aquest diumenge. El líder de l’AUR ha denunciat un suposat frau electoral, tot i que fins ara no han presentat proves verificables, acusacions que formen part d’una estratègia per mobilitzar el seu electorat i alimentar el seu discurs contra el sistema.
Dan, el matemàtic independent
Nicusor Dan, alcalde independent de Bucarest i matemàtic de formació, ha emergit com una alternativa centrista i ha atret el vot de la població urbana, jove i liberal. Amb 55 anys, es presentava com a defensor de l'estat de dret, la integració europea i el suport militar a Ucraïna. En la seva primera intervenció després del tancament de les urnes, Dan ha fet una crida a la unitat i a lluitar contra la polarització del país, encara que no ha dit explícitament que havia guanyat, si bé ha parlat d'"una victòria del poble".
A la capital romanesa, un feu de Dan, ha estat evident la mobilització ciutadana per votar a favor de l'opció europeista. "He votat el candidat correcte per al meu país i el meu futur. No vull viure en un país on el president té idees extremistes recolzades per la majoria de la població", ha declarat a Efe una ciutadana després de votar a la cèntrica Facultat d'Arquitectura de Bucarest. Un altre universitari, ha explicat que s’ha decantat per Dan perquè "ni Simion ni les seves idees han de representar Romania al món".
Ingerència russa 2.0
Com ja va passar a les eleccions del mes de novembre, el govern de Romania ha denunciat indicis d'interferència russa en la repetició electoral. El portaveu del Ministeri d'Exteriors, Andrei Tarnea, ha afirmat a la xarxa social X que als comicis "novament són visibles senyals d'interferència russa". Tarnea ha explicat que "una campanya viral de notícies falses a Telegram i altres plataformes de xarxes socials pretén influir en el procés electoral". L’acusació del portaveu s’ha produït prop d'una hora abans de tancar els col·legis electorals a les 21:00 hora local.