El president de Romania, Klaus Iohannis, ha designat avui l'eurodiputada socialdemòcrata Viorica Dancila com a nova primera ministra del país, després de la dimissió aquesta setmana del cap de Govern Mihai Tudose, que va perdre el suport de la seva pròpia formació. Iohannis ha declarat que ha decidit "donar al Partit Social Demòcrata (PSD) una altra oportunitat i nomenar a la persona proposada, a la senyora Dancila", després d'una reunió amb representants dels partits amb representació al Parlament romanès.

Fidel aliada del controvertit líder del PSD, Liviu Dragnea, acusat de corrupció, Dancila, de 54 anys, es convertirà en la primera dona al capdavant d'un Executiu romanès i en el tercer cap de Govern en aquest país en poc més d'un any.

El cap d'estat es va decantar per l'europarlamentària després de "sospesar tots els arguments i tenir en compte la situació concreta del Parlament", on el PSD i els seus socis de l'Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) tenen la majoria. "El PSD va prometre salaris, pensions, escoles, llibres de text, hospitals, infraestructures, però ara per ara n'ha fet poc. Ara ha de demostrar que fa el que promet", va considerar Iohannis. El president espera que el nou Govern estigui format per al pròxim 1 de febrer a fi que "posi fil a l'agulla i resolgui els problemes en lloc d'enredar-los".

Els opositors del Partit Nacional Liberal (PNL) i la Unió Salvad Romania (USR) van demanar al cap d'estat que rebutgés el nomenament de Dancila per buscar la manera de convocar eleccions anticipades, una possibilitat que la resta de formacions va qualificar d'irreal i que Iohannis va descartar.

Dragnea tomba el segon primer ministre

Tudose ha seguit el mateix camí que el seu antecessor, Sorin Grindeanu, que va abandonar el càrrec el juny passat també per un enfrontament amb Dragnea, que no pot ser primer ministre per estar inhabilitat per un delicte de frau electoral. Els socialdemòcrates van retirar dilluns el seu suport a Tudose per les seves diferències amb Dragnea respecte a una controvertida reforma judicial que l'oposició creu que redueix la independència de la Justícia i limita la feina de la fiscalia anticorrupció.

Entre ambdós líders hi va haver ja un desacord quan Tudose va imposar una remodelació del Gabinet contra la voluntat de Dragnea, que també està sent investigat per malversació de fons europeus.

Des que va arribar al poder fa poc més d'un any, el PSD ha viscut les protestes més serioses des de la caiguda del comunisme el 1989 després d'aprovar per la via urgent el febrer passat un decret llei que pretenia suavitzar les lleis contra la corrupció.