El president de Colòmbia, Iván Duque, i els seus ministres de l'Interior i de Defensa han sortit il·lesos d'un atemptat a trets contra l'helicòpter presidencial, que va rebre impactes diverses vegades aquest divendres quan s'aproximava a la ciutat de Cúcuta, fronterera amb Veneçuela.

L'helicòpter, un Sikorsky UH-60 Black Hawk de la Força Aèria Colombiana (FAC), va rebre sis impactes de bala en el que el mateix Duque va qualificar d'"atemptat covard", però va poder aterrar amb els seus ocupants sans i estalvis a l'aeroport internacional Camilo Daza, de Cúcuta, capital de Norte de Santander.

"Tant el dispositiu aeri, com la capacitat de l'aeronau, van evitar que passés una cosa letal. El cert és que és un atemptat covard, on es veuen impactes de bala a l'aeronau presidencial," va manifestar el president a Cúcuta.

Duque havia viatjat a Sardinata, localitat situada en la convulsa regió del Catatumbo juntament amb els seus ministres d'Interior, Daniel Palacios, i de Defensa, Diego Molano, així com amb el governador de Norte de Santander, Silvano Serrano, per a un acte de govern, i l'atemptat es va produir quan tornaven a Cúcuta per d'allà retornar a Bogotà.

En vídeos gravats aparentment en barris de la perifèria de Cúcuta i publicats a les xarxes socials es pot veure com un helicòpter sobrevola la zona a baixa altura i se senten trets durant almenys 15 segons.

"Després de complir un compromís a Sardinata, en el Catatumbo colombià, i aproximant-nos a aterrar a la ciutat de Cúcuta, l'helicòpter presidencial va ser víctima d'un atemptat", va recalcar el mandatari en la declaració juntament amb els seus dos ministres.

Violència desbordada a la frontera

Fins al moment ningú no s'ha atribuït l'atemptat que es va produir en una regió en la qual proliferen diferents grups armats il·legals.

La regió del Catatumbo, que inclou 10.089 quilòmetres quadrats, majoritàriament selvàtics, forma frontera amb Veneçuela i està composta per onze municipis on operen la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN), dissidents de les FARC, un reducte de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (EPL) i bandes de narcotraficants.

Fins i tot a Cúcuta, la capital regional, que té els principals passos fronterers de Colòmbia amb Veneçuela, hi ha forta presència d'aquests grups i de bandes criminals dedicades al narcotràfic, l'extorsió i el contraban.

Fa tan sols deu dies un atemptat terrorista amb un cotxe bomba va deixar 36 ferits a la seu de la Brigada 30 de l'Exèrcit a Cúcuta en la qual hi havia personal militar dels Estats Units.

També a començaments de mes va ser assassinada a trets Esperanza Navas, una fiscal especialitzada del municipi de Tibú que fa part del Catatumbo.

"Una vegada més reiterem que com a govern no defallirem un sol minut, un sol dia, en la lluita contra el narcotràfic, el terrorisme i els organismes de criminalitat organitzada que operen al país. Aquí no ens acovardeixen amb violència ni amb actes de terrorisme, el nostre Estat és fort", ha expressat avui Duque.

Condemna fora i dins de Colòmbia

L'atemptat contra el president va ser condemnat immediatament fins i tot per opositors a Duque, així com per organismes internacionals i institucions democràtiques colombianes.

"Qualsevol que siguin les distàncies que ens separin, rebutjo l'atemptat contra el president. Una democràcia consisteix que ningú no mori per les seves idees", va dir a les seves xarxes socials el senador Gustavo Petro, líder de l'oposició.

L'alcaldessa de Bogotà, Claudia López, també opositora, va qualificar l'atac com "un atemptat contra ciutadans, contra el president i contra la nostra democràcia", i va afirmar que "Colòmbia l'hem de cuidar de la radicalització i la romantización de tota forma d'agressió violenta".

La Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH) va manifestar la seva condemna a l'atemptat contra el president i els seus ministres, mentre que el director per a les Amèriques d'Human Rights Watch (HRW), José Miguel Vivanco, va dir que el repudia "categòricament".

L'ambaixada dels Estats Units a Bogotà va dir que condemnava "enèrgicament el covard atac contra l'helicòpter", i tant el canceller mexicà, Marcelo Ebrard, com el líder opositor veneçolà Juan Guaidó, van manifestar la seva solidaritat amb el president Iván Duque.

 

Imatge principal: Detall dels impactes al fuselatge de l'helicòpter / Efe