El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va guanyar-se l'enemistat amb Algèria el març de l'any passat, quan va abandonar la neutralitat històrica d'Espanya respecte al conflicte del Sàhara Occidental, per donar suport al pla d'autonomia marroquina. Algèria es va sorprendre pel canvi de postura d'Espanya, que va definir com "una traïció històrica" al poble sahrauí, i no va trigar a prendre represàlies, amb boicots a productes espanyols i la suspensió del Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació. Gairebé un any després, les relacions no han millorat i el president algerià, Abdelmadjid Tebboune, no ha perdonat Sánchez. "No hi ha res de nou", ha afirmat en una entrevista amb el diari Tout sur l'Algérie (TSA), 

"Personalment, lamento profundament l'estat de les relacions " amb Espanya, ha asseverat Tebboune, que ha subratllat que el govern espanyol va ser qui va originar el conflicte. Per al president d'Alger, Sánchez va fer "un pas en fals" en alinear-se amb el Marroc i ignorar les resolucions de les Nacions Unides, que des de fa dècades reclama un referèndum d'autodeterminació per al poble sahrauí.

Tebboune ha confirmat que ara per ara, no hi haurà canvis en les relacions comercials o diplomàtiques. "De moment, el tractat d'amistat amb Espanya està congelat per un acte hostil", ha afirmat, matisant que l'acord no s'ha "cancel·lat". El president d'Algèria també ha volgut incidir en el fet que el conflicte és només amb l'executiu espanyol, i ha exculpat el poble espanyol i el Rei de qualsevol responsabilitat. "El poble espanyol no hi té res a veure, tenim molt bones relacions amb ell", ha afirmat Tebboune. Quant a Felip VI, ha afirmat que des d'Algèria li tenen "un gran respecte" i que "ell ho sap". 

Algèria reobre l'ambaixada a Kíiv en plena guerra

Alger va retirar l'ambaixador de Madrid un dia després de l'anunci del canvi de postura del govern espanyol. En canvi, en plena guerra d'Ucraïna, i malgrat les bones relacions històriques entre Rússia i Algèria, el país àrab ha decidit reobrir la seva ambaixada a Kíiv, que va tancar per motius de seguretat amb l'inici de la invasió russa. "Tenim relacions normals amb Ucraïna i les nostres relacions amb Rússia són conegudes per tothom", ha explicat Tebboune a TAS. En ser preguntat sobre si el govern algerià farà de mediador per propiciar negociacions entre Rússia i Ucraïna, s'ha limitat a recordar que "la diplomàcia algeriana sempre ha funcionat en secret". 

Quant a les relacions amb els Estats Units, Tebboune ha assegurat que els han donat "garanties" que no són adversaris, i que Algèria és "un país amigable". "No hem declarat l'estatus d'un país neutral com Suïssa, però gairebé ho som", ha apuntat el cap d'estat algerià, que ha insistit que no s'han alineat ni políticament ni ideològicament i que el seu únic enemic és "el no desenvolupament".