Els diaris ja s’han cansat d’obrir la portada amb la crisi en què viu el sistema del 1978 a Espanya fora d’El País i El Punt Avui. Estan a l’altura del moment? Totes les portades d’aquest dijous, però, tenen la fotografia del president d’Ucraïna, rebut a la Casa Blanca pel president dels Estats Units. La imatge és sensacional, amb un Volodímir Zelenski barbut i vestit amb aquest uniforme informal que l’ha fet famós arreu, un altre dels seus encerts comunicatius: mostra que ell també és un soldat en un altre front decisiu, on es combat sense disparar. La fotografia de Zelenski al Congrés dels EUA és la contraofensiva als acords de l’autòcrata rus, Vladímir Putin, amb l’autòcrata bielorús, Alexander Lukaixenko, signats dimarts, i al discurs de Putin davant de l’Estat Major del seu exèrcit, al que va prometre “tots els recursos que calgui” per acabar amb èxit “l’operació militar especial”, com ell anomena a la guerra d’agressió contra Ucraïna.

A Washington, el president ucraïnès, en el seu discurs al Congrés, va dir que el seu país és alive and kicking, viu i donant puntades, i que ja han guanyat Rússia en la guerra pels caps i els cors del món, que vèncer és decisiu per establir “el món en què viuran els nostres fills”. Queda per la història la imatge la de la vicepresidenta del país i presidenta del Senat, Kamala Harris, i de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, brandant la bandera ucraïnesa signada dimarts mateix per soldats del front de Bakhmut que els va regalar Zelenski. Quin contrast amb les misèries i mesquineses d’Espanya. La foto del president d’Ucraïna a les portades mesura la baixesa de la vida pública espanyola, és un mirall què reflecteix l’estretor dels seus polítics. Fa pensar.

També fa pensar un debat força absent de les portades dels diaris: la diferent actitud de la Unió Europea i dels Estats Units en la guerra d’Ucraïna. Mentre el president Joe Biden anunciava un paquet d'ajuda de 1.850 milions de dòlars, que inclou per primer cop el sistema de defensa aèria Patriot, i el Congrés aportarà 44.900 milions de dòlars addicionals per als aliats d'Ucraïna i de l’OTAN, el president francès, Emmanuel Macron, insistia que Europa ha d'assumir un paper més decisiu dins l’aliança militar, reduint la seva dependència dels EUA i desenvolupant les seves pròpies capacitats de defensa. Macron es va fer un embolic en subratllar que una Europa més forta, permetrà que el continent esdevingui més autònom dins l'aliança, actuant “dins de l'OTAN, amb l’OTAN, però també sense dependre de l’OTAN”. Europa arrossega els peus mentre els Estats Units s’hi impliquen de debò. Fa pensar.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón