La frase del títol la va dir aquest dimarts Volodímir Zelenski al plenari de les Nacions Unides. Rússia hauria de ser expulsada del Consell de Seguretat o l’ONU dissolta d’un cop per sempre, va afegir el president d’Ucraïna després d’acusar Rússia de crims de guerra. També va advertir que les atrocitats descobertes arran de la retirada de l’exèrcit rus de l’oblast (província) de Kíiv poden ser encara pitjors que les denunciades a Butxa, on s’han trobat més de 300 civils torturats i/o assassinats, entre ells Olha Sukhenko, l'alcaldessa de Motyzhyn, i la seva família, que es van resistir a l'ocupació russa. El Kremlin diu que és un muntatge. En fi. Amb tot això, el diari progre francès Libération fa avui aquesta portada, on la foto del cadàver mig enterrat del marit de l’alcaldessa Sukhenko fa de caixa de ressonància de les paraules de Zelenski:

Libé

Libèration del 6 de març del 2022

Zelenski també va adreçar-se ahir al Congrés espanyol. Va exhortar els diputats a recordar Gernika, l'atac aeri del 26 d’abril del 1937 contra aquesta vila basca de l’aviació legionària nazi (la Legió Còndor) i feixista al servei del cop d’estat del general Franco. Es va atacar població civil indefensa amb el propòsit d’acoquinar les tropes enemigues i millorar la tècnica del bombardeig en picat. Zelenski fa servir aquest artefacte retòric a tots els seus discursos i l’adapta a cada país: als legisladors dels EUA els va recordar l’11-S i als d’Israel, l’Holocaust, per exemple. La "comparació espanyola" està molt ben buscada, però. Gernika té molta força per dos motius, si més no. Un perquè Franco i el franquisme sempre van al·legar que fou l’exèrcit republicà en retirada qui havia cremat la vila, tal com fa el president rus Vladímir Putin amb les massacres de Butxa, Írpin, Borodyanka (culpar els ucraïnesos)…, de manera que, per als periodistes més avisats —han estat pocs a adonar-se’n— el president ucraïnès equipara el seu col·lega rus amb el franquisme, el nazisme i el feixisme, que a Gernika van actuar de forma combinada i van tenir la barra de culpar les víctimes. El segon motiu és que Zelenski ha recordat Gernika en un Congrés on no són pocs els diputats que tenen actituds tèbies amb el franquisme, i també n’hi ha que el defensen o s’enyoren. El PP, per exemple, encara ha de condemnar la dictadura negre sobre blanc i, entre altres, un dels capitostos de Vox —el seu portaveu, Espinosa de los Monteros— és net de l’ambaixador de Franco a l’Alemanya nazi. Si Zelenski volia remenar el formiguer, no podia trobar un bastó millor que Gernika.

Doncs bé, amb tot aquest material, els diaris de Madrid i de Barcelona només han estat capaços de fer titulars plans, administratius i vulgars, emparats en fotografies llunyanes de l’hemicicle ple com un ou, ahir sí, perquè per ses senyories era el dia del Salt de Lluïment. Només se salva l’Ara, tu solet ja sabràs veure per què. És penosa la incapacitat gairebé sistèmica dels diaris impresos de fer portades memorables els dies memorables. Les d’ahir les pots veure a sota d’aquest text i, si ets dels que sovintegen el Quioscos & Pantalles, prou criteri tens per jutjar-les. En trobaràs abans algunes de Libération d’aquests dies —com aquella de sobre— perquè quedi clar el concepte de “portada memorable”. No és més que estar a l’alçada del moment i deixar de pensar la primera pàgina del diari com un saltataulells, un pixatinters o un punxafigues.

BOLA EXTRA. Aquest tuit del Xavier Aldekoa, corresponsal volant de La Vanguardia a l’Àfrica:

Libé 2

Libération, 4 d'abril del 2022

Libé 3

Libération, 30 de març del 2022

Libé 4

Libération, 11 de març del 2022

ARAAra

LV

La Vanguardia 

EPC

El Periódico

EPA

El Punt Avui

EP

El País

EM

El Mundo

ABC

ABC

LR

La Razón