El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha carregat contra el funcionament de les Nacions Unides en una conferència telemàtica davant del Consell de Seguretat de l'ONU. "No pot ser que el dret de veto al Consell de Seguretat de l'ONU sigui dret a matar. O s'articula un mecanisme per aturar Rússia, o dissolem les Nacions Unides", ha criticat el líder ucraïnès. Ha proposat reformar el sistema de l'organització mundial, ja que "ara el més important és transformar-lo". Per fer aquesta reforma, ha demanat fer una conferència mundial a Kíiv per debatre la reforma del sistema de seguretat i el compliment de la llei mundial. "Estem davant d'un estat que està convertint el veto al Consell de Seguretat de l'ONU en el dret a morir. Això soscava l'arquitectura de la seguretat global. Permet que els seus actes sigui impunes, estan destruint tot el que poden", ha lamentat.

Zelenski ha relatat que ahir va tornar de Butxa i que "no hi ha un sol crim que Rússia no hagi comès". "Van disparar i matar a dones davant de les seves cases, van matar a famílies senceres, adults i nens i han intentat cremar els cossos. Rússia va matar a civils per plaer", ha denunciat el president, que ha comparat Moscou amb els "terroristes del Daesh". "On està la pau?", ha preguntat Zelenski, que ha insistit a reformar les Nacions Unides per evitar el veto rus. En la seva primera intervenció a l'ONU, Zelenski va demanar "un judici similar a Nuremberg" contra Rússia i va recordar davant el Consell de Seguretat que el primer objectiu de l'ONU és "mantenir la pau i assegurar-se que es respecti la pau".

 

Hores abans de la compareixença de Zelenski, l'Oficina de l'ONU per als Drets Humans havia indicat que els vídeos rebuts sobre la massacre a la ciutat de Butxa "semblen suggerir" que es va assassinar de manera deliberada a civils, alguna cosa que constituiria un crim de guerra, ha indicat la portaveu de l'oficina, Liz Throssell. "Estem intentant accedir a Butxa, no tenim informació directa, però el que hem vist és alarmant", ha assenyalat Throssell. L'ONU ha subratllat que les imatges en què apareixien cadàvers amb les mans lligades o cremades podrien indicar que els agressors buscaven deliberadament aquestes víctimes, cosa que podria elevar la gravetat de les violacions als drets humans comeses durant la invasió russa a Ucraïna, si es confirmessin els fets. "La setmana passada l'alta comissionada Michelle Bachelet ja va parlar de possibles crims de guerra en el context de bombardejos a infraestructures civils, però això aparenta ser un assassinat directe de civils", ha subratllat la portaveu, que ha aclarit que encara cal comprovar la veracitat de les imatges.

La localitat de Butxa, a uns 60 quilòmetres de Kíiv, va ser ocupada per les forces russes durant les setmanes de setge a la capital, i les imatges de fosses comunes i cadàvers als carrers s'han difós després de la retirada de les tropes invasores, a l'actual replegament de Rússia cap a l'est d'Ucraïna. En aquest context, Bachelet ha demanat aquest dilluns que s'han de prendre mesures per preservar les proves de presumptes matances de civils que s'atribueixen a l'exèrcit rus, segons l'únic mitjà per determinar els fets, establir responsabilitats i fer justícia.