Les eleccions a Alemanya obren les portades dels diaris. De tots, fora d’El Punt Avui, que crida l’atenció sobre tres nous projectes de línies elèctriques de molt alta tensió, una batalla que tot just comença. Ja en parlarem. D’Alemanya, les portades impreses poden dir poca cosa, perquè el recompte donava resultats molts ajustats entre l'SPD, socialdemòcrata, i la CDU-CSU, cristianodemòcrates, i tot depèn del que vulguin fer dos partits menors, els Verds i els liberals de l'FDP. Quan se sàpiga de debò com ha anat l'assignació d’escons (a Alemanya és complicat perquè és un sistema de doble via), els diaris de paper ja no seran a temps de dir res i haurem d’anar als digitals, que estan oberts 24/7.

Les portades expliquen que l'SPD sumava un 2% més que els seus rivals, que cauen gairebé vuit punts respecte a les anteriors eleccions. Aquests dos —anomenats “partits del govern” perquè un o altre o ambdós sempre són al govern federal— sumen un 55% dels vots. En un temps era el 90%. Sigui quin sigui el resultat final, els Verds, que s’enfilen al 16% (sis punts més que el 2017) i l'FDP, liberal, al 13% (1,5% més) seran els partits decisius. No hi ha més remei que fer un tripartit amb aquests dos. Tant el poden fer l'SPD com la CDU-CSU. Liberals i Verds no són partits ideològicament propers, malgrat que els segons tenen un lideratge més flexible que en el passat, o sigui que si t’agrada la política politiquera, Alemanya és el teu país per als mesos que venen. Angela Merkel, amb tota la seva autoritat i experiència, va trigar més de mig any a fer la Gran Coalició en què es recolzava el govern sortint. Imagina’t què pot passar ara per fer un tripartit ambtots els lideratges nous dels partits amb opcions. La lògica et pot dir que l’haurien de fer SPD, Verds i FDP, els partits que han guanyat quota electoral aquest 2021, mentre que la resta han anat de baixa. Ja ho veurem, perquè política i lògica no solen dormir plegades ni a Alemanya.

Aquí cal dir que La Vanguardia ha fet el millor titular de tots, el que queda menys obsolet i pronostica millor l'esdevenidor. Un aplaudiment per al diari i per als que han fet la portada. També per a El Mundo, també murri, que titula per la posició inevitable de Verds i Liberals per fer el futur govern. Té gràcia que els dos partits menors siguin els vencedors reals d’aquestes eleccions. La resta entreté els titulars amb informació inútil: si els dos partits de govern empaten o quin va pel davant, com qui explica una cursa de cavalls. L’Ara diu que la socialdemocràcia és a un pas de la cancelleria. Sí, i també els cristianodemòcrates. Està bé saber què vota aquest diari a les eleccions generals alemanyes. També ens descobreixen el seu vot l’ABC i La Razón, que fan tot el que poden per apaivagar la patacada de la CDU-CSU, segurament —és una especulació— perquè comparteix partit europeu amb el PP. El País i La Razón fan aquest simpàtic joc de les fotografies enfrontades, on es veu feliç de la vida el presumpte guanyador i al presumpte perdedor amb una ganyota de disgust. Un clàssic.

LV

EM

ARA

EP

ABC

EPC

EPA

LR