Polònia observa amb temor els esdeveniments que estan passant a la veïna Ucraïna. En aquest sentit, constata que hauria sol·licitat tenir armes nuclears dels Estats Units en el seu territori, una mica a l'expectativa del que pugui acabar fent el president rus, Vladímir Putin, i veure si finalment podria fer ús de les armes nuclears a Ucraïna per evitar una derrota de l'exèrcit invasor. 

🗣️ Més problemes per a Putin: què podria fer amb els territoris annexionats?

🗣️ Putin s'annexiona territoris amb límits difusos: l'odissea del Kremlin per marcar sobre el mapa

La sol·licitud del president polonès, Andrzej Duda, sembla més simbòlica que altra cosa, perquè moure aquest tipus d'armament nuclear les faria més vulnerables i menys útils militarment, segons exposen els experts. La Casa Blanca, però, assegura no haver rebut cap sol·licitud. "No estem al corrent que s'hagi plantejat aquest problema i ho remetríem al govern polonès", hauria dit un funcionari dels EUA i constata el The Guardian

Els EUA intenten dissuadir Putin

L'anunci de Duda podria ser l'últim perquè precisament el que volen els Estats Units és dissuadir Putin del primer ús nuclear en una guerra des del 1945, mentre que preparen possibles respostes per si falla aquesta dissuasió, que asseguren tindria el màxim impacte i un risc d'escalada a guerra nuclear total. 

Els exercicis de guerra anteriors realitzats per les administracions dels EUA han demostrat una línia fina i confusa, per la incertesa de l'estat d'ànim de Putin, que sempre és difícil de gestionar i de conèixer. I també cal tenir en compte que les previsions que hauria fet inicialment sobre Ucraïna, no li han acabat de sortir com voldria. 

Però les peticions de Duda, no haurien arribat del no-res. I és que Bielorússia hauria canviat la constitució i permetria que les armes nuclears russes descansessin sobre el seu territori. Un fet que, és clar, hauria posat en tensió els veïns de la zona. Així, el president polonès ha dit que hi hauria una "oportunitat potencial" perquè Polònia participés als "intercanvis nuclears", mitjançant el qual s'entrena a pilots per volar en missions que transporten bombes nuclears dels EUA, que estan emmagatzemades al seu territori. "Hem parlat amb líders dels EUA sobre si els EUA estan considerant la possibilitat. El tema està obert", hauria exposat el mateix Duda en una entrevista a Gazeta Polska i destaca també el The Guardian

Bielorússia abandona el seu estatus de país no nuclear: quines implicacions té

Quins perills hi ha si es mouen armes nuclears?

A banda dels perills evidents a l'hora de transportar bombes nuclears, també n'hi ha d'escrits. És a dir, moure armes nuclears dels EUA a Polònia podria ser una violació del Tractat de No Proliferació Nuclear i la Llei Fundacional de l'OTAN-Rússia l'any 1997, després del final de la guerra freda. L'OTAN, aleshores, no tenia cap intenció de desplegar armes nuclears a Polònia. Des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, però, les coses han canviat força. El panorama internacional, també.

 

Imatge principal: el president polonès, Andrzej Duda / Efe