Polònia ha anunciat que vol transferir deu tancs de batalla Leopard 2 de fabricació alemanya a Ucraïna, en un moviment de gran importància. En una visita a Lviv aquest dimecres, el president polonès, Andrzej Duda, ha comentat que "s'entregarà una companyia de tancs Leopard com a art de la formació de la coalició. Volem que sigui una coalició internacional". 

La transferència requerirà el permís d'Alemanya, que Kíiv ha estat pressionant per separat perquè permetés l'enviament de Leopard 2, un fet que potser implica una postura més suau d'Alemanya sobre la transferència dels principals tancs de batalla després dels contactes recents entre Varsòvia i Berlín.

Malgrat tot, el portaveu del govern alemany ha dit que no estava al cas de cap sol·licitud dels aliats per enviar els tancs a Ucraïna. El tema del subministrament de tancs a Ucraïna s'ha convertit en el centre d'una ronda frenètica de diplomàcia recent, ja que diversos països han pressionat el canceller alemany, Olaf Scholz, perquè permeti el subministrament de Leopard 2. 

Suïssa ha frenat l'enviament d'armes

Per altra banda, però, caldrà veure com evolucionen els possibles problemes que puguin sorgir. Espanya vol entregar material militar a Ucraïna, però Suïssa no ho permet. El país hauria d'emetre un permís per a la reexportació de certes armes. La ministra de Defensa, Margarita Robles, està esperant llum verda de Suïssa per exportar equips militars a Ucraïna. Suïssa, però, prohibeix l'enviament de determinat material militar des d'Espanya a Ucraïna. Aquest veto fa que no hi pugui haver transport militar des d'Espanya fins a Ucraïna. 

Segons Robles, Espanya està intentant donar suport militar a Ucraïna. Però per enviar material determinat "necessitem una mena de permís de Suïssa, que no ens estan donant de moment". Espanya, doncs, es veu limitada i impedida per Suïssa a l'hora de donar suport armamentístic a Ucraïna perquè pugui fer front a la guerra amb Rússia

El veto per enviar armes cap a Ucraïna no és la primera vegada que es produeix. El mes d'abril passat es va donar una situació similar amb Alemanya. La neutralitat del país va endarrerir l'enviament d'armes d'Alemanya a Ucraïna en bloquejar la reexplotació de munició de fabricació suïssa utilitzada en vehicles de combat d'infanteria Marder que a Kíiv li hauria anat bé rebre, segons detallava el diari SonntagsZeitung.

Marder, fabricat pel fabricant d'armes alemany Rheinmetall, fa servir munició fabricada a Suïssa, segons el diari. I Suïssa en restringeix la reexplotació d'aquest material bèl·lic a les zones de conflicte. En el cas d'Espanya, no s'ha especificat encara o no n'han transcendit detalls, de moment, sobre la conflictivitat, però podria ser una causa similar. Cal recordar també que al mes de març també van rebutjar l'enviament d'armes de Polònia per ajudar Ucraïna. 

 

Imatge principal: president polonès, Andrzej Duda / Efe