Espanya vol entregar material militar a Ucraïna, però Suïssa no ho permet. El país hauria d'emetre un permís per a la reexportació de certes armes. La ministra de Defensa, Margarita Robles, està esperant llum verda de Suïssa per exportar equips militars a Ucraïna. Suïssa, però, prohibeix l'enviament de determinat material militar des d'Espanya a Ucraïna. Aquest veto fa que no hi pugui haver transport militar des d'Espanya fins a Ucraïna. 

Segons Robles, Espanya està intentant donar suport militar a Ucraïna. Però per enviar material determinat "necessitem una mena de permís de Suïssa, que no ens estan donant de moment". Espanya, doncs, es veu limitada i impedida per Suïssa a l'hora de donar suport armamentístic a Ucraïna perquè pugui fer front a la guerra amb Rússia

"Entenem, respectem i acceptem la neutralitat de Suïssa", ha dit Robles, citada per l'agència Europa Press que recull el diari suís Switzerland Times. Certes armes requeririen la reexportació del país de fabricació. Però Suïssa s'hi oposa de moment. Robles ha volgut deixar clar que s'esforçarà per obtenir els permisos. 

Suïssa també ha bloquejat l'enviament d'armes d'Alemanya a Ucraïna

El veto per enviar armes cap a Ucraïna no és la primera vegada que es produeix. El mes d'abril passat es va donar una situació similar amb Alemanya. La neutralitat del país va endarrerir l'enviament d'armes d'Alemanya a Ucraïna en bloquejar la reexplotació de munició de fabricació suïssa utilitzada en vehicles de combat d'infanteria Marder que a Kíiv li hauria anat bé rebre, segons detallava el diari SonntagsZeitung.

Marder, fabricat pel fabricant d'armes alemany Rheinmetall, fa servir munició fabricada a Suïssa, segons el diari. I Suïssa en restringeix la reexplotació d'aquest material bèl·lic a les zones de conflicte. En el cas d'Espanya, no s'ha especificat encara o no n'han transcendit detalls, de moment, sobre la conflictivitat, però podria ser una causa similar. Cal recordar també que al mes de març també van rebutjar l'enviament d'armes de Polònia per ajudar Ucraïna. 

Malta i Suïssa, paper importantíssim a l'ONU

Malta i Suïssa jugaran un important paper durant els pròxims dos anys perquè començaran el seu mandat com a membres no permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. A més de França i el Regne Unit, que són dos dels cinc membres permanents del consell, amb els seus propis vots de veto, Malta i Suïssa pivoten el mandat de l'Europa Occidental i a més, també prendran la iniciativa en alguns temes potencialment incendiaris. 

En aquest sentit, tal com assenyala un article d'Euronews, és possible que Suïssa hagi de deixar de banda la neutralitat tradicional i prendre algunes decisions que fugin de la neutralitat durant aquests anys. Ara bé, sembla que han trobat una manera d'abordar-ho. Suïssa és membre de les Nacions Unides des del 2002, i han comentat que les seves quatre prioritats principals mentre són dins del Consell de Seguretat són promoure la pau sostenible, protegir civils, enfortir l'eficiència i fer front al canvi climàtic. 

"El Consell de Seguretat no forma part d'un conflicte en el sentit de la llei de neutralitat. El seu mandat és mantenir la pau i la seguretat a tot el món", ha exposat el Departament de Relacions Exteriors de Suïssa en un document informatiu recent, que recull el mateix portal. "Suïssa pot continuar exercint la seva neutralitat al Consell de Seguretat en tota la seva extensió".

 

Imatge principal: bombardejos a la ciutat de Khàrkiv / Efe