La voluntat de mantenir la política de covid zero se li està girant en contra al president xinès, Xi Jinping. Proves massives i quarantenes han provocat la mostra de dissidència pública més gran vista en dècades. La Xina va aconseguir suprimir el virus de les seves fronteres amb aquesta política. Després, però, van arribar noves variants i més transmissibles. En les últimes setmanes, el creixement dels brots de coronavirus hauria registrat un nou rècord. 

Els experts en salut mundial han criticat els mètodes de la Xina i els han titllat d'insostenibles. Els casos han continuat augmentant i també el descontentament públic. En aquest sentit, per què la Xina continua aplicant aquestes polítiques?

Ja fa gairebé tres anys que es va detectar el primer cas de covid-19 a Wuhan, i el nombre de casos a la Xina continua creixent més que en altres països. Això, segons els experts, voldria dir que la població ha estat molt poc exposada al virus, i a més, la taxa de vacunació és baixa i no aconsegueix pujar respecte a altres indrets. Cal recordar que la Xina es va negar a importar vacunes internacionals, i que només fa servir les vacunes que s'han produït al mateix país. Aquestes s'ha demostrat que són menys efectives que les que es fan servir en altres llocs. 

La Xina no vol importar vacunes occidentals

Molts experts en malalties infeccioses constaten que ara seria un bon moment per a la Xina per importar vacunes d'ARNm fabricades per Pfizer o Moderna, malgrat els desafinaments públics de reconèixer que les vacunes pròpies no són prou bones. Segons destaca el The Guardian, la Xina no hauria promogut la vacunació entre els col·lectius més vulnerables fins al novembre del 2021, és a dir, força més tard que la majoria de països occidentals. 

Per altra banda, la Xina ha informat de moltes menys morts en comparació a altres nacions grans i té una de les morts per càpita més baixes del món. Però, és clar, haurà d'obrir les seves fronteres. Les restriccions, que haurien d'aixecar-se gradualment, com l'ús de les mascaretes, podrien mantenir-se per reduir la propagació tant com sigui possible. 

Els problemes als quals s'enfronta la Xina

La firma d'anàlisi de salut Airfinity ha publicat aquest mateix dilluns unes projeccions que calculen que fins a dos milions de persones a la Xina podrien estar en risc de mort si el país aixequés la seva política de covid zero, ateses les baixes taxes de vacunació i la manca d'immunitat natural entre població. 

Els analistes també han qüestionat els preparatius de la Xina per a la vida després d'aquestes polítiques tan restrictives per mantenir la covid a ratlla. Molts països van fer servir el temps de confinament i de tancaments de diferents activitats per augmentar la capacitat de cures intensives, però la Xina està molt per darrere d'altres nacions asiàtiques. En aquest sentit, algunes dades, que recull el mateix diari, mostren que la Xina té menys de cinc llits de cures intensives per cada 100.000 persones. Unes dades que són molt diferents a Taiwan, on n'hi ha gairebé 30, o els més de 10 que hi ha a Corea del Sud o Tailàndia.

En aquest context, queda força clar que aquests factors combinats amb un accés desigual a l'atenció mèdica és possible que generessin un gran nombre de morts, si es permetés una "lliure circulació del virus". Malgrat els intents de mantenir la política de covid zero per protegir la població, els experts constaten que aquestes polítiques son insostenibles a llarg termini. Tot i les protestes, sembla complicat que les autoritats canviïn el camí que han marcat fins ara. 

 

Imatge principal: un voluntari menja un àpat en un edifici confinat / Efe