Incidents a Jerusalem després de la mort de Shireen Abu Akleh. Membres de les forces de seguretat israelianes han irromput aquest divendres la desfilada fúnebre que portava el cos de la reportera d'Al Jazeera morta d'un tret al cap el dimecres mentre informava sobre una batuda de l'exèrcit d'Israel a la Cisjordània ocupada. El cos de la veterana periodista Shireen Abu Akleh, de 51 anys, ha sortit en un taüt de l'Hospital Sant Josep al voltant de les 14 h (hora local), a la part est de la ciutat, per començar la marxa de dol fins a l'església grecocatòlica melquita de la Ciutat Vella i després al cementiri, amb la presència de milers de persones. En un moment, la policia israeliana ha carregat fortament amb porres contra els assistents que volien portar el taüt a les espatlles, que anava embolicat en una bandera palestina. Aquest símbol està prohibit per les autoritats d'Israel, les quals controlen la part est de Jerusalem d'ençà que la van annexionar el 1980.

Funeral amb violència

El cos d'Akleh ha pogut arribar poc després a la porta de Jaffa a la Ciutat Vella de Jerusalem en una furgoneta, i posteriorment l'han traslladat a l'església on està tenint lloc la missa, amb centenars d'assistents i un fort dispositiu de seguretat desplegat per tota la ciutat. La policia també ha carregat contra diversos assistents que han ensenyat banderes palestines. Segons Al Jazeera, quatre persones han estat detingudes ara per ara en el marc dels disturbis. Per la seva banda, la Mitja Lluna Roja ha informat que ha atès una desena de ferits. Per últim, l'exèrcit israelià ha comunicat que el sergent Nom Raz ha mort avui en els enfrontaments amb palestins a Jenin, a la Cisjordània ocupada, enmig d'un "operatiu contraterrorista".

La mort d'Akleh

La mort d'Akleh, periodista amb 25 anys d'experiència, va morir aquesta setmana d'un tret al cap enmig d'una operació de l'exèrcit israelià. El seu mitjà, l'Autoritat Nacional Palestina i la Lliga Àrab culpen Israel del seu assassinat. Per contra, el primer ministre israelià, Naftali Bennett, no va dubtar en atribuir la mort d'Akleh a una bala de les milícies israelianes que s'enfrontaven amb les forces armades israelianes. Però finalment, Israel ha hagut de matissar la seva versió després de la investigació inicial dirigida per l'exèrcit, en la qual han conclòs que "no és possible determinar inequívocament l'origen del tret", encara que mantenen dues possibilitats: que fossin palestins armats, "que van disparar centenars de bales des de diversos llocs"; o un soldat israelià que retornava foc a un milicià palestí prop de la periodista. Israel insisteix que per poder determinar què va passar, és necessari un "examen balístic professional" de la bala que va matar a la reportera, quelcom que està en mans de l'Autoritat Nacional Palestina, la qual es va encarregar de realitzar l'autòpsia i ha promès una recerca "exhaustiva i transparent" sobre els fets. En el funeral d'Estat que l'ANP va organitzar a Ramallah, el president palestí, Mahmud Abbas, va tornar a responsabilitzar a Israel de la mort de la periodista i va prometre portar el cas davant la Cort Penal Internacional.