La polèmica per les festes clandestines que es van organitzar a la residència del primer ministre britànic, Boris Johnson, al número 10 de Downing Street i a Whitehall segueix aixecant polseguera. L'anomenat Partygate ha despertat el rebuig cap a Johnson de l'oposició, el seu propi partit i el poble britànic. Però a aquesta equació se suma un nou actor: La Policia Metropolitana de Londres. La comissionada Cressida Dick ha anunciat que la policia està investigant les "infraccions de les restriccions de la covid-19" que van suposar totes les festes que s'estan destapant, segons informa The Guardian

La investigació ja està en marxa formalment, l'oficialització d'aquesta ha estat gràcies a les informacions rebudes sobre la investigació interna que ha fet el propi executiu i les indagacions de la policia. "El que us puc dir aquest matí és que com a resultat de la informació proporcionada per l'equip d'investigació de l'Oficina del Gabinet i, en segon lloc, de la valoració dels meus oficials, puc confirmar que la Policia Metropolitana està investigant una sèrie de fets que van tenir lloc a Downing Street i Whitehall en els darrers dos anys amb relació a possibles incompliments de la normativa covid-19", ha declarat Dick en una compareixença davant dels mitjans. 

"El fet que ara estem investigant no vol dir, per descomptat, que s'emetin notificacions de sancions fixes necessàriament en tots els casos i a totes les persones implicades", ha explicitat la comissionada i ha afegit: "No farem cap comentari sobre les nostres investigacions actuals". Tot i que la policia no vol donar més detalls de la investigació en curs, la intromissió de la policia en aquest escàndol només posa encara més difícils les coses per a Boris Johnson, de qui fins i tot els seus companys de partit reneguen a hores d'ara.

Festes i més festes

El que va començar com una festa aïllada durant un dels moments més durs de la pandèmia al Regne Unit s'ha anat multiplicant fons a ser una recopilació de festes clandestines que el gabinet de Boris Johnson organitzava de forma habitual. Aquestes celebracions no només xoquen perquè es donen quan gran part de la població es troba combatent el virus als hospitals o a les seves llars, sinó que violen moltes de les restriccions que els ciutadans es veien obligats a complir. 

El Partygate està format per moltes festes dels alts càrrecs del govern britànic, entre els quals destaca el primer ministre. La darrera festa d'aquest escàndol que es va destapar va ser justament la de l'aniversari de Johnson. El dilluns la televisió ITV va publicar que el líder dels conservadors hauria fet una festa d'aniversari el 2020 amb una trentena de persones en un moment en què les trobades socials en espais interiors estaven prohibides. Nou dies abans de la suposada celebració il·legal, el 10 de juny, Johnson havia demanat a la ciutadania "continuar respectant les normes dissenyades" per mantenir les persones "fora de perill".

També s'han donat a conèixer festes a Downing Street on els convidats duien la seva pròpia beguda, celebracions a altres edificis del govern incomplit les restriccions i fins i tot la celebració setmanal dels "divendres del vi". Aquestes darreres haurien estat animades per al mateix Johnson per tal de "desfogar-se". Per tot plegat, el primer ministre s'ha disculpat i ha assegurat que les considerava "trobades de feina", una disculpa que no ha convençut a l'oposició ni al seu partit. Caldrà veure si convenç a la investigació policial.