Sentir a un líder polític demanar perdó pels seus actes mai no és bon senyal. I encara menys si les disculpes són a mitges i la responsabilitat no s'admet del tot. 

"Vull demanar perdó", deia Boris Johnson aquesta setmana a la Cambra dels Comuns del Parlament britànic. El primer ministre admetia per primera vegada que va assistir a una festa al jardí del número 10 de Downing Street el 20 de maig del 2020. Aleshores, la primera onada de Covid arrasava al Regne Unit deixant més de 12.000 morts a la setmana i només estaven permeses les trobades a l'aire lliure entre dues persones.

Johnson, però, va assegurar que creia que la festa on més de 100 persones havien estat convidades amb la premissa de "porteu la vostra pròpia beguda" es tractava d'una trobada de feina. 

Ara, una investigació estudia determinar què va passar aquell dia i quines normes es van trencar. Johnson espera a veure les conclusions abans de fer cap altra passa, però ja hi ha uns quants diputats conservadors que li han girat l'esquena i creuen que ha de dimitir.

La caiguda de qui volia ser "el rei del món"

Boris Johnson està vivint les hores més fosques de la seva carrera com a primer ministre britànic, tot i que el seu camí fins a convertir-se en el líder del Regne Unit tampoc ha estat lliure d'escàndols.

Des de ben petit, Johnson (Nova York, 1964) s'ha caracteritzat per ser ambiciós i prendre's la vida com una competició. "Ell sempre vol estar al capdavant. Quan de petit li preguntaven què volia ser de gran, ell deia rei del món", confessava la seva germana Rachel Johnson en una entrevista amb la BBC.

Com bona part de la classe política britànica, Boris Johnson va anar a l'elitista escola d'Eton, on només accepten nois i d'on han sortit més d'una vintena dels primers ministres britànics. D'allà, va passar a estudiar filosofia, literatura i història clàssica a la Universitat d'Oxford i va convertir-se en president de la prestigiosa societat privada de debats Oxford Union Society. 

El seu carisma el va convertir en un personatge popular en totes dues prestigioses institucions, on va destacar pel seu sentit de l'humor i l'oratòria més que per tenir un expedient brillant.

Després de graduar-se, va iniciar una curta i escandalosa carrera com a periodista. Va començar a The Times, d'on va ser acomiadat per inventar-se una cita, després va passar a ser corresponsal del Daily Telegraph a Brussel·les amb un caràcter clarament euroescèptic, i més endavant, quan era editor de The Spectator, va haver de disculpar-se per un article on es culpava els fans del Liverpool de l'allau humana a l'estadi Hillsborough el 1989 en què van morir 96 persones.

Els afers de Johnson

La seva vida privada tampoc ha estat lliure de crítiques, i gairebé li ha costat la carrera política més d'una vegada. 

primer ministro Reino Unido Boris Johnson - Europa Press

El primer ministre britànic Boris Johnson, en una roda de premsa. / Europa Press

Ja com a diputat conservador al parlament britànic, el 2004 va ser rellevat del seu càrrec al govern conservador a l'ombra quan es van escampar els rumors sobre el seu afer amb la periodista Petronella Wyatt quan estava casat amb la seva primera dona, Allegra Mostyn-Owen.

Johnson ha estat casat tres vegades i té set fills, dos dels quals amb la seva actual muller Carrie Symonds amb qui es va casar el 2021.

D'alcalde de Londres a primer ministre

Tot i els escàndols de la vida privada i pública de Johnson, res va impedir que es convertís en una de les cares més mediàtiques del partit conservador britànic. El 2008 va ser elegit per primera vegada com a alcalde de Londres i en va sortir reelegit el 2012, convertint-se en l'hoste dels Jocs Olímpics d'aquell any.

Amb l'arribada del referèndum del Brexit el 2016, Johnson va desafiar la postura de l'aleshores primer ministre David Cameron a favor de quedar-se a la Unió Europea. Així, es va convertir en un dels caps de la campanya pel Brexit i quan Theresa May va rellevar Cameron en el càrrec, Johnson esdevenir secretari d'exteriors.

Les tardances a aconseguir un acord per abandonar la UE, però, van fer de Johnson un crític del govern de May i va acabar deixant el càrrec. Després d'una àrdua cursa per arribar al lideratge del govern, el 2019 es va convertir oficialment en primer ministre  del Regne Unit.

Partygate: la fi de Boris Johnson?

Des d'aleshores, el seu pas pel número 10 de Downing Street no ha sigut un camí de roses. A banda de les complicacions que el Brexit ha comportat, des de finals de l'any passat que el seu govern està esquitxat per unes quantes festes il·legals durant els confinaments. 

Una d'aquestes festes a la mateixa casa ministerial, el Nadal del 2020, es va confirmar el desembre passat amb un vídeo filtrat per la cadena ITV. El terratrèmol polític va provocar la dimissió de l'aleshores portaveu del govern britànic, Allegra Stratton.

La caiguda de la portaveu, però, no ha impedit que des d'aquella filtració les proves d'altres festes arribessin amb comptagotes, tacant diversos membres del govern fins a arribar al primer ministre.

El mateix Boris Johnson confirmava aquesta setmana haver assistit a una trobada al jardí de l'edifici ministerial, sense pensar que es tractava d'una festa. Tanmateix, no és el darrer cas que s'ha sabut. Aquest mateix dijous, un nou escàndol ha vist la llum i ha commogut el públic britànic: la celebració d'una festa amb membres del govern l'abril del 2021, just el vespre en què les normes anticovid van impedir que la Reina pogués celebrar l'enterrament del seu marit amb normalitat.

EuropaPress reina elizabeth entierro principe philip

La reina Elisabet, sola per les mesures covid de distanciament social en l'enterrament del seu marit, el príncep Felip i duc d'Edimburg. / Europa Press

Tot plegat va sumant-se i fent més gran la bola de neu que amenaça amb acabar amb la carrera política de Boris Johnson. A banda de l'oposició, que ha reclamat amb contundència la dimissió del primer ministre, ja hi ha cinc diputats tories que s'han sumat a les peticions per fer que dimiteixi. Almenys tres haurien escrit cartes al 1922 Committee del Partit conservador. En calen, però, un total de 54 per promoure un canvi de líder.

Amb la mirada ja posada en les eleccions generals que s'esperen el maig del 2024, el lideratge de Johnson al capdavant del partit conservador podria caure aquest mateix any. Tot es precipitarà si la setmana que ve, tal com està previst, es fa pública la investigació sobre la festa al número 10 de Downing Street i confirma que Johnson va trencar les mesures anticovid del seu propi govern.