L'ex primer ministre italià Silvio Berlusconi ha mort aquest dilluns a l'edat de 86 anys després de ser diagnosticat de leucèmia crònica a principis de 2023, segons ha avançat el Corriere della Sera. Berlusconi estava ingressat des d'aquest divendres a l'hospital Sant Rafael de Milà. El polític, nascut a Milà el 29 de setembre de 1936, deixa un llegat controvertit i polèmic, uns governs plens d'escàndols i multitud de facetes al llarg dels anys. Berlusconi ha estat d'inici a fi un dels polítics italians més importants de les darreres dècades, i fa només uns mesos, havia confessat la seva amistat amb el president rus Vladímir Putin. Berlusconi sempre ha viscut envoltat de polèmica des que va començar a apropar-se a les altes esferes de la societat italiana a principis de la dècada dels 80.

Mor Silvio Berlusconi, ex primer ministre i magnat italià, als 86 anys
 

Empresari, milionari, magnat dels mitjans de comunicació, president d'un dels clubs de futbol més grans del món, l'AC Milan i polític. Berlusconi era diverses figures alhora que demostren el poder que ha tingut entre les seves mans. Tot plegat, però, acompanyat de sortides de to, diferents problemes amb la justícia i una carrera política marcada per les gestions i preses de decisions, on sovint predominaven capricis i beneficis personals. 

Festes i escàndols de Berlusconi

D'aquesta manera, la polèmica, els casos de corrupció i la luxúria han marcat notablement els seus governs i la seva vida. L'enrenou aixecat per la llei Alfano n'és un exemple. Aquesta llei estableix que els quatre majors dirigents de l'Estat, el president de la República, el primer ministre i els presidents de la Cambra de Diputats i el Senat, no poden ser jutjats per cap delicte no relacionat amb el seu càrrec mentre romanguin en el govern.​ Una manera, és clar, de protegir-se ell i els seus. Així mateix, ha estat acusat en diverses ocasions de mantenir tractes amb la màfia 'Ndrangheta a la regió de Calàbria. Una de les principals polèmiques en què s'ha vist implicat són les festes bunga bunga, un cas que quan va passar a instàncies judicials es va conèixer com a "Rubygate", ja que una de les menors implicada en aquestes festes es deia Ruby. Les festes tenien lloc a la mansió d'Arcore, epicentre del seu imperi i escenari de les escenes més grises de la seva vida. El 2010, els jutges van destapar aquest escàndol sexual pel qual va acabar condemnat, i després absolt, per abús de poder i inducció a la prostitució de menors.

Corrupció com a primer ministre

Més enllà de les polèmiques festes, l'ex primer ministre també va estar implicat en casos de corrupció i evasió fiscal mentre era primer ministre. El 24 de juny de 2013 va ser condemnat en primer grau a 7 anys de presó i inhabilitació perpètua per exercir càrrecs públics per inducció a la prostitució de menors i abús d'autoritat en el Procés Ruby, el de les festes bunga bunga.​ Poques setmanes després, l'1 d'agost de 2013, la Cort Suprema de Cassació (cort d'última instància) el va condemnar de forma definitiva a 4 anys de presó per frau fiscal en el Procés Mediaset.​ Tres d'aquests anys d'inhabilitació van ser cancel·lats per un indult del govern de Romano Prodi aprovat al Parlament el 2006, i només va quedar un sol any de pena. També va ser condemnat el 8 de juliol de 2015, el tribunal de Nàpols el va condemnar a tres anys de presó per un delicte de corrupció, després d'haver subornat el senador Sergio De Gregorio. Els pagaments es van fer entre 2006 i 2008, i van consistir en aproximadament tres milions d'euros.