Indonèsia reformarà el codi penal. De fet, és un dels canvis més importants de la història del país. I aquesta reforma ja ha generat polèmica. Desenes de persones s'han concentrat aquest dilluns davant del Parlament de Jakarta per protestar contra l'aprovació, prevista dimarts, de la reforma del codi penal més important. Entre altres mesures, penalitza amb presó el sexe i la cohabitació fora del matrimoni. 

"Rebutja la ratificació de la reforma del codi penal", s'ha pogut llegir en una de les pancartes desplegades aquest dilluns davant de les portes del Parlament d'Indonèsia a Jakarta, on està previst que dimarts una majoria de partits ratifiquin la reforma més extensa del codi penal des de la independència d'Indonèsia d'Holanda el 1945.

Una reforma que conté "articles antidemocràtics, perpetua la corrupció, silencia la llibertat de premsa, menyscaba l'activitat acadèmica, discrimina contra les dones i els grups marginats i amenaça l'existència dels pobles indígenes", critiquen en un comunicat gairebé 100 ONG que participen en les protestes.

Reformes polèmiques que no són noves

Aquesta mateixa reforma fa anys que es discuteix i es va frenar el 2019 pel sorgiment de massives protestes contra les desenes de canvis d'índole conservador d'aquesta, que porten els seus crítics a condemnar la "islamització" del país de majoria musulmana i tradició liberal.

Entre els articles més criticats de la reforma, que conté un total de 632, hi ha els destinats a la penalització de les relacions sexuals extramaritals, amb càstigs de fins a un any de presó, o la prohibició de la cohabitació fora del matrimoni, que pot comportar un màxim de sis mesos de presó. Unes prohibicions que ja es contemplaven el 2019 i que han estat lleugerament limitades després de les protestes de llavors, reduint, per exemple, el dret de delació al marit o dona, pares i fills.

Mentrestant, la prohibició d'insultar el president, també molt controvertida i que pot suposar fins a tres anys de presó, només el pot ser presentada pel mateix dirigent. La reforma inclou així mateix la prohibició d'insultar la bandera i l'himne nacional i criticar la ideologia fundacional indonèsia, coneguda com a pancasila i que originalment es va descriure com una mena de socialisme religiós, cosa que en teoria podria utilitzar-se contra els grups més islamistes.

La difícil posició de Joko Widodo

Es considera que la seva eventual aprovació respon a un controvertit malabarisme del president, el reformista Joko Widodo, per satisfer el creixent sector conservador limitant, alhora el camp d'operació dels grups més radicals.

Això no ha reduït les crítiques i els temors d'activistes de drets humans i analistes, que creuen que la reforma menyscabarà els drets de comunitats com l'LGTBI, la llibertat d'expressió en un país on la memòria del dictador Suharto, caigut l'any 1998, encara és molt viva.

Indonèsia fa dècades que intenta canviar el seu codi penal, que data de l'època colonial holandesa, i el 2006 va eliminar algunes parts que havien estat utilitzades per Suharto per perseguir els seus crítics durant els 32 anys que va ser als comandaments.

 

Imatge principal: protestes davant el Parlament de Jakarta d'aquest dilluns contra la introducció de reformes que prohibeixen, entre altres, el sexe fora del matrimoni / Efe