Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat a l'Afganistan del passat divendres en què van morir tres turistes catalans i tres ciutadans afganesos. Dos dies després de l'atac, la branca afganesa de l'organització jihadista s'ha atribuït l'autoria a través d'un missatge a Telegram. Segons han informat a través d'un comunicat, van ser combatents de la seva organització els que van obrir foc amb metralladores contra "set cristians", en referència a ciutadans occidentals, i uns cinc xiïtes. A més, han justificat que l'atemptat es va produir "en resposta a les directives dels líders d'Estat Islàmic" d'atacar nacionals occidentals, i han apuntat que Bamian, la ciutat on es va produir l'atac, "és una destinació important per als turistes cristians i pagans perquè conté estàtues de Buda" —considerades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Un total de set persones han estat detingudes en relació amb aquest atac contra un grup de turistes, en què van morir Susana Vilar i la seva filla Elena Schröder, ambdues farmacèutiques, nascudes a Figueres i Barcelona; així com el gironí Ramon Bellmás, enginyer de professió. Tot i que fins aquest diumenge cap grup terrorista havia reivindicat l'atemptat, es preveia que Estat Islàmic en fos responsable, ja que des de l'arribada al poder dels talibans el 2021 suposen l'amenaça més important al país. 

A l'atemptat van resultar ferides cinc persones més, entre elles una dona basca de 82 anys que va haver de ser operada a Kabul, i que continua la seva recuperació, amb la previsió de ser repatriada aviat. Els altres ferits eren turistes provinents de Noruega, Austràlia i Lituània. Tots formaven part d'un grup d'uns 13 turistes, dels quals alguns van resultar il·lesos. És el cas de dos espanyols més, que aquest diumenge ja han abandonat el país, després que un d'ells hagués decidit quedar-s'hi per fer unes "gestions personals", segons han indicat fonts del Ministeri d'Afers Exteriors.  L'ambaixador a l'Afganistan –emplaçat ara a Doha– i un diplomàtic enviat des de l'ambaixada del Pakistan han arribat a Kabul hi estan treballant per agilitzar els tràmits administratius per repatriar els cossos dels tres difunts. 

Minut de silenci a Terrassa

Més d'un centenar de persones s'han aplegat aquest diumenge a Terrassa per condemnar la mort de les dues farmacèutiques, ja que una d'elles treballava en aquesta ciutat. Coneguts i amics de la víctima han portat un ram de roses i diversos lliris que han dipositat davant l’entrada principal del consistori. Entre els participants també hi havia treballadors de la farmàcia ‘Les Arenes’, que regentava la víctima, així com regidors i portaveus municipals, i l'alcalde de la població, Jordi Ballart. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!