Catorze anys després del desastre nuclear de Fukushima Dai-ichi, el govern japonès ha anunciat que traslladarà una mostra de terra lleugerament radioactiva des de la zona afectada fins a Tòquio, per utilitzar-la en parterres de flors als jardins de la residència del primer ministre, Shigeru Ishiba. Aquesta acció, segons les autoritats, vol servir per demostrar a la ciutadania escèptica que el material és segur per a usos cívics i paisatgístics.

La mesura forma part d’un intent simbòlic i comunicatiu per reduir la desconfiança generalitzada envers la gestió dels residus radioactius generats per l'accident del 2011, considerat el pitjor desastre nuclear des de Txernòbil. El sòl prové d’un total de 14 milions de metres cúbics de terra que s’han retirat durant les tasques de descontaminació per permetre el retorn dels residents evacuats. Aquest volum equivaldria a omplir deu estadis de beisbol.

Fomentar l’acceptació pública d’aquest material

Actualment, aquest material es troba emmagatzemat de forma provisional en un gran espai proper a la central. Malgrat que hi ha una obligació legal de traslladar-lo fora de la prefectura de Fukushima abans del 2045, les autoritats encara no han aconseguit acordar ubicacions definitives. Per això, el govern ha proposat utilitzar la terra per a infraestructures, com ara carreteres, tot cobrint-la amb una capa de sòl net que mantingui la radiació dins de límits negligibles.

El cap de gabinet, Yoshimasa Hayashi, va afirmar que el govern actuarà com a exemple per fomentar l’acceptació pública d’aquest material. Segons ell, el fet d’utilitzar-lo en una zona tan visible com els jardins del primer ministre, sota supervisió, ajudarà a dissipar temors.

Tot i aquestes iniciatives, la desconfiança social persisteix. Malgrat que moltes zones evacuades han estat declarades segures, hi ha famílies que es resisteixen a tornar, especialment per la preocupació pels efectes a llarg termini sobre la salut infantil. D’altres simplement ja han refet la seva vida en altres llocs.

Mentrestant, les tasques per desmantellar la planta continuen amb molta lentitud. Encara no s’ha retirat la major part del combustible altament radioactiu dels reactors danyats, i només se n’han pogut extreure mostres mínimes mitjançant dispositius especials. Aquest procés pot durar dècades i costar bilions de iens.

D’altra banda, Tokyo Electric Power ha hagut de gestionar grans volums d’aigua contaminada, utilitzada per refredar els reactors. El 2023 van començar a alliberar aigua tractada al Pacífic, cosa que eliminava tots els elements radioactius, excepte un, fet que va generar una dura resposta diplomàtica per part de la Xina i Corea del Sud.

L’eliminació del sòl i altres residus provinents d’escoles, hospitals i habitatges va donar lloc a un gran estoc de materials contaminats emmagatzemats entre les poblacions de Futaba i Okuma. Encara que l'Agència Internacional de l’Energia Atòmica avala la seguretat d’aquest procés, la població continua mostrant resistència. De fet, l’oposició local recentment va obligar el ministeri de Medi Ambient a cancel·lar un projecte pilot similar als parcs públics de Tòquio.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!