Polèmica cancel·lació de l'homenatge a l'escriptora palestina Adania Shibli a la Fira de Frankfurt, arran del conflicte entre Israel i Hamàs. L'associació Litprom ha decidit ajornar l'entrega d'un premi a l'autora, que havia de celebrar-se el pròxim 20 d'octubre. "Per mor de la guerra iniciada per Hamàs, sota la qual pateixen milions de persones a Israel i Palestina, l'organitzador Litprom ha decidit cancel·lar la cerimònia d'entrega del premi LiBeraturpreis prevista a la Fira del Llibre de Frankfurt", segons un comunicat d'aquest dilluns.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs a Gaza, DIRECTE | Última hora del conflicte amb Palestina

L'organització ha precisat que busca "un marc adient per a l'acte en una data posterior" i ha assegurat que "la concessió del premi a Adania Shibli no ha estat posada en dubte en cap moment". Alhora, ha rebutjat "decididament les acusacions i difamacions vessades en part de la premsa contra l'autora i la novel·la en mancar de fonament quant al seu contingut". Però aquesta explicació no ha estat prou perquè surtin més de 600 autors i representants del sector literari a criticar la decisió, en una carta conjunta signada per tots.

Una carta amb més de 600 signants

Els Premis Nobel de Literatura Abdulrazak Gurnah, Annie Ernaux i Olga Tokarczuk, així com els escriptors Ian McEwan, Judith Butler i Eva Menasse, han lamentat que Shibli no sigui guardonada en aquesta fira del llibre i han exigit més espai en aquest certament a les veus palestines. En una carta amb més de 600 signants, els autors han afirmat que la decisió no s'ha pres d'acord amb l'autora —a diferència del que havia dit Litprom al principi. De fet, han assegurat que Shibli hauria estat encantada d'assistir a la cerimònia d'entrega per aprofitar l'oportunitat i "reflexionar sobre el paper de la literatura en aquest moment terrible i dolorós".

Shibli anava a rebre el premi per la novel·la Eine Nebensache (traduïda de l'àrab per Günther Orth i publicada per Berenberg Verglag), dotat amb 3.000 euros i destinat a autors del sud global. L'obra ha estat molt elogiada per la crítica, però també acusada de tenir clixés antisemites. La primera part es basa en un fet real, la violació i assassinat d'una nena beduïna per soldats israelians en el desert del Nègueb l'agost del 1949. En la segona part, dècades després, una jove de Ramal·lah intenta esbrinar més sobre el que va passar.