El guanyador del Premi Nobel de Literatura 2021, Abdulrazak Gurnah (Zanzíbar, 1948), ha presentat en videoconferència amb la premsa catalana la seva nova novel·la A la vora de la mar (La Magrana, 2022). Un relat amb què Gurnah mostra l’exili com el camí d’expiació del rancor i com a refugi per a l’amistat, i confirma, “amb una extraordinària qualitat literària, el poder de la narració per donar sortida al dolor”.

Traïció, seducció i possessió

A la vora de la mar (La Magrana, 2022) és la nova novel·la d'Abdulrazak Gurnah. Un relat que parteix de preguntar-se en quin moment de la vida es deixa de patir per l’existència o com s’arriba a deixar de voler viure sense por. “Com sabia ell que la meva vida corria menys perill que la d’aquells joves a qui havien deixat entrar? I per què era immoral voler una vida millor i més segura? En quin sentit això era cobdícia o un joc?”, planteja la novel·la. El llibre explica la història de Saleh Omar, un home que arriba a Londres des de Zanzíbar, una illa llunyana de l’oceà Índic. El protagonista havia estat propietari d’una botiga de mobles, havia tingut una casa i una família. Però ara demana asil. Un altre home relacionat amb en Saleh, viu en un pis a Londres. Quan tots dos es troben s’inicia una història farcida “d’amor i de traïcions, de seducció i de possessió, de diferències atàviques i de prejudicis”. “La història d’unes persones que, amb desesperació, miren d’arribar a bon port enmig dels oratges del seu temps”, subratlla l’editorial.

Per què uns sí i altres no

Durant la roda de premsa, l’autor ha reconegut que el desarrelament és una qüestió que li interessa en molts dels seus treballs. Especialment perquè el mateix autor ho va viure personalment i és un fenomen global que el preocupa. A més a més, el sentiment que es pateix quan abandones de manera forçada el teu país per una situació de força, es transmet a tota la família. “L’experiència familiar és compartida i és més difícil pels nens per la confusió que se’ls genera”, ha destacat. Respecte de la guerra entre Rússia i Ucraïna i els milers de persones que estan fugint, Abdulrazak Gurnah ha dit sentir-ne “compassió”.

EuropaPress 4053379 filed 08 october 2021 united kingdom london tanzanian writer abdulrazak
A la vora de la mar és la nova novel·la del Premi Nobel de Literatura 2021 Abdulrazak Gurnah 

Tot i això, ha celebrat que els ucraïnesos estan rebent la resposta compassiva de molts països veïns i que això no ha estat sempre així en altres conflictes. “Només puc sentir tristesa en veure com han de fugir i perdre éssers estimats”, ha argumentat. Així, ha vist cert “racisme” en la reticència de certs països de rebre altres refugiats i ha lamentat que existissin moviments que alertaven que els migrants volien generar danys, robar o arruïnar les vides.

La literatura per entendre'ns

El guanyador del Nobel ha defensat que la literatura pot ajudar a aprofundir en moltes situacions i a entendre’ns millor a nosaltres mateixos. També ha apuntat que pot connectar amb coses “que no sabem” i les pot fer més “accessibles”. “Ens permet entrar en experiències que el món acadèmic no sempre permet fer-ho”, ha afegit. Això sí, ha admès que la literatura no pot intervenir davant la força. “No es pot tirar un llibre contra un tanc”, ha exposat.

No es pot tirar un llibre contra un tanc

Això sí, ha expressat que aquesta pot incidir perquè les persones lluitin i que pot informar i formar a les persones per impedir que s’abusi i es pressioni la ciutadania. També ha lamentat que els premis Nobel siguin concedits majoritàriament a persones europees i s’ha preguntat quants indis, xinesos i japonesos han guanyat el Nobel de literatura.