Les autoritats australianes van iniciar la setmana passada, després de dues dècades, un programa per sacrificar mitjançant trets de franctiradors muntats en helicòpters milers de cavalls salvatges per protegir el fràgil ecosistema del parc nacional Kosciuszko, una mesura que ha resultat polèmica. El Servei Nacional de Parcs i Vida Salvatge de l'estat de Nova Gal·les del Sud, la capital del qual és Sidney, ha indicat al seu portal d'internet el tancament parcial de Kosciuszko, que ocupa uns 6.900 quilòmetres quadrats, "per efectuar operacions de trets aeris" fins al 4 d'octubre, durant la tardor i l'hivern austral.

Una decisió difícil i controvertida

El programa, congelat durant uns vint anys, pretén reduir per a l'any 2027 a 3.000 la població de cavalls salvatges o "brumbies" que habiten Kosciuszko, a uns 350 quilòmetres al sud-oest de Sidney i on es calcula que hi ha entre 12.797 i 21.760 equins que deambulen sense control pels delicats paratges. "La matança d'animals no és una decisió fàcil, i no és una decisió que ningú vulgui prendre, però és absolutament necessària en el cas del parc nacional de Kosciuszko", ha explicat en un comunicat la diputada del partit Verd al parlament estatal de Nova Gal·les del Sud, Sue Higginson. La també portaveu de medi ambient dels Verds ha explicat que va sobrevolar Kosciuszko per investigar aquest programa de matança aèria i va notar que "el nombre de cavalls i la magnitud dels danys eren devastadors".

Altres espècies també seran sacrificades

Els franctiradors contractats per les autoritats de Nova Gal·les del Sud també dispararan contra cérvols, porcs i altres animals salvatges, segons aquest polèmic pla anunciat l'octubre de l'any passat i que va afrontar protestes d'agrupacions de defensors dels animals que argumenten que el mètode és cruel.

El sacrifici massiu d'animals des de l'aire, que els seus defensors consideren que causa menys dolor i és eficient i econòmic, servirà per mitigar el dany que aquests causen en els hàbitats de la fauna nativa, que inclou espècies en perill d'extinció com les granotes corroboree i una rara orquídia alpina endèmica. Els cavalls salvatges competeixen per aliments, propaguen llavors invasores, poden reduir o alterar la coberta vegetal, causar erosió dels terres i les vores dels rius, la qual cosa afecta la qualitat de l'aigua i impacta en l'activitat agrícola.

cavalls salvatges australia foto efe
Cavalls salvatges a Austràlia / Foto: EFE


L'última vegada que el govern de Nova Gal·les del Sud va utilitzar franctiradors per sacrificar massivament cavalls salvatges va ser l'octubre de 2000 quan es van eliminar 606 cavalls, mentre que altres jurisdiccions utilitzen aquest mètode -amb diferent freqüència- per matar a aquests equins, així com camells, búfals o burros, entre d'altres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!