La Xina té un problema i és que va perdent població. Al mes de gener sortia l'alarmant dada que la població del país asiàtic queia per primera vegada en 60 anys. Ara s'ha sabut que la població de Pequín ha disminuït per primera vegada en dècades, segons indiquen les últimes dades. L'any 2022 hi va haver més morts que naixements a la capital xinesa, llar de més de 21 milions de persones, un fet que va resultar en un creixement natural de la població de menys de 0,05 per cada 1.000 persones. És la primera vegada que la població retrocedeix des del 2003.

L'informe de les autoritats de Pequín ha dit que la taxa de mortalitat de la ciutat ha augmentat a 5,72 morts per cada 1.000 habitants, mentre que la de natalitat va caure a 5,67 naixements per cada 1.000 habitants, segons dades del The Guardian. Els demògrafs han dit que el moviment cap a territori negatiu estava alineat amb les tendències nacionals. Un fet que demostra els factors econòmics i socials que sustenten la caiguda de la taxa de natalitat de la Xina.

"A causa de l'alt cost de vida i educació i els nivells d'educació a Pequín, és molt normal que la taxa de natalitat dels residents permanents sigui baixa", ha constatat Xiujian Peng, investigador principal del Centre d'Estudis de Polítiques de la Universitat Victòria a Austràlia.

La política del fill únic a la Xina

El govern del Partit Comunista de la Xina s'esforça per revertir la tendència i evitar els impactes econòmics de l'envelliment de la població. Les dades oficials de l'any passat van mostrar que la taxa de natalitat de la Xina havia caigut a 6,77 naixements per cada 1.000 persones, la més baixa registrada. Les xifres de població de Pequín es basen en els residents permanents de la ciutat i no inclouen la gran quantitat de treballadors migrants que viatgen des de les províncies d'origen a la recerca d'oportunitats econòmiques, destaca el mateix diari.

Durant dècades, la política del fill únic de la Xina es va aplicar brutalment i es va eliminar el 2016. Les autoritats ara encoratgen les parelles a tenir més d'un fill, però les persones trien no fer-ho, citant factors que inclouen l'augment del cost de vida, les pressions del gènere tradicional, rols i cultures de treball exigents. Els canvis legislatius i les reformes socials, inclòs un accés més gran a l'atenció mèdica materna, la reducció dels tràmits burocràtics en els registres de naixement, els incentius financers i el desànim dels avortaments, han fet poc per revertir la tendència, recorda el mateix diari.

Desconeixement de l'impacte de la covid

No és clar quin impacte va tenir l'onada de casos i morts de covid a la Xina. Les dades es van basar en una enquesta de mostra que va començar l'1 de novembre, segons una nota al peu del comunicat, abans que passés la majoria dels casos de covid a la Xina. L'informe no especificava quant de temps va durar l'enquesta. 

La taxa de natalitat de l'any passat va ser de 6,77 naixements per cada 1.000 persones, per sota d'una taxa de 7,52 naixements el 2021, fet que marca la taxa de natalitat més baixa registrada. En nombres reals, va haver-hi més d'un milió de naixements registrats menys el 2022 que el total de l'any anterior de 10,62 milions. El país també va registrar la seva taxa de mortalitat més alta des del 1976, registrant 7,37 morts per cada 1.000 persones, en comparació amb una taxa de 7,18 morts el 2021.

 

Imatge principal: un carrer de Pequín / Unsplash