El govern de la Xina no descansa mai. Ara està acabant de perfilar els seus plans per annexionar-se Taiwan en un període de temps "molt més ràpid" sota el mandat 'prorrogat' de Xi Jinping, segona ha exposat el secretari d'Estat dels EUA, reiterant les advertències d'una interrupció econòmica mundial si es pren el control de Taiwan.  Els comentaris d'Antony Blinken es produeixen quan el Partit Comunista de la Xina es reuneix per al seu congrés, dues vegades per dècada. La reunió més important del seu cicle polític. En un important discurs que donava el tret de sortida al congrés, Xi deixava clar que els seus plans per Taiwan encara són fonamentals per rejoveniment de la Xina. 

👤 Congrés del Partit Comunista de la Xina: tot el que has de saber

👤 Ucraïna no és l'únic lloc del planeta on podria haver-hi una guerra nuclear: què passa amb Taiwan?

👤 L'ambigüitat de la Xina sobre la guerra a Ucraïna continua: ara demana diàleg
 

En els últims anys, el Partit Comunista i el seu exèrcit han intensificat els actes d'intimidació cap a Taiwan, incloent-hi incursions gairebé diàries a la seva zona d'identificació de defensa aèria i altres accions de zona gris. De fet, la visita de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, la Xina va intensificar els exercicis militars a la zona.  La Xina ha posat de manifest en diverses ocasions que té intenció de prendre Taiwan, però en la línia del temps varia molt. Alts càrrecs militars dels Estats Units i Taiwan han advertit que l'exèrcit tindrà capacitat d'aquí a uns anys. Però també destaquen que l'objectiu de Xi de rejoveniment nacional per al 2049, com una possible data límit. 

Malgrat tot, segons assenyala un article del The Guardian la informació que la Xina té dels Estats Units no és pas comparable a la que pugui tenir, per exemple, de Rússia. L'any 2010, es va informar que les autoritats xineses van desmantellar una xarxa d'espionatge dels EUA dins del país, matant o empresonant fins a 20 fonts de la CIA.

Podria haver-hi una guerra nuclear a Taiwan?

En aquest sentit, Ucraïna ja no és l'únic punt conflictiu del planeta. Taiwan podria ser considerat l'altre punt calent. Els EUA i la Xina estan participant en maniobres militars cada vegada més provocatives i també hi ha un risc creixent que els moviments de les dues superpotències puguin desencadenar en un conflicte nuclear, segons assenyala un article de The Nation

Per ara, ni les autoritats xineses ni tampoc les nord-americanes han amenaçat de manera explícita de fer servir aquest tipus d'armament. Però les relacions no passen pel millor moment i són més aviat tenses. L'última vegada que el president xinès, Xi Jinping, i el president dels EUA, Joe Biden, van parlar per telèfon, el xinès va dir-li que no permetés que Pelosi visités l'illa. Tot i que quatre dies després es va dur a terme la visita. 

Després d'aquesta reunió, la Xina va disparar 11 míssils balístics a aigües properes a l'illa. Molts creuen, tal com ressalta l'article, que el bombardeig pretenia ser una demostració de la capacitat de Beijing per atacar vaixells de guerra dels EUA que es trobessin a la zona i que poguessin dirigir-se fins a Taiwan en cas de bloqueig o bé d'invasió a la Xina. Però no es va quedar aquí. Uns dies després, la Xina va enviar més bombardejos amb capacitat nuclear, just al límit informalment prèviament respectat entre la Xina i Taiwan. 

Taiwan no vol una guerra

Qui s'ho mira tot amb preocupació és Taiwan. Ja s'han afanyat a dir que no volen ni sentir-ne a parlar: la guerra entre Taiwan i la Xina "absolutament no és una opció". Així ho ha manifestat aquest dilluns la presidenta de Taiwan, Tsai Ing-wen, al mateix temps que ha posat de manifest la seva voluntat de parlar amb Beijing i també s'ha compromès a reforçar les defenses de l'illa, fins i tot amb míssils de precisió. 

👤 Taiwan vol esquivar una guerra amb la Xina: "No és una opció"
 

Un conflicte entre ambdós països podria fàcilment arrossegar els Estats Units, Japó i probablement més països del món, destaca el mateix portal. Per tant, que hi hagi un conflicte obert no interessa ni a la Xina, ni tampoc a la resta de països. I és que a més de crear una disputa d'aquestes característiques, l'economia global es veuria molt perjudicada, sobretot la posició dominant de Taiwan, que fabrica semiconductors, que es fan servir per a tot: des de telèfons intel·ligents, fins a avions de combat.

 

Imatge principal: el president xinès, Xi Jinping, durant el discurs d'obertura del Partit Comunista xinès / Efe