La guerra a Ucraïna ha tingut un impacte terrible en milions de nens arreu del país. Segons dades oficials de les autoritats ucraïneses, 503 nens han mort i 1.117 han resultat ferits des que va començar la invasió russa a gran escala el febrer de 2022. Més de 1.100 continuen desapareguts i gairebé 20.000 han estat desplaçats per la força o deportats, i centenars de milers viuen a l'estranger com a refugiats.

Els fiscals ucraïnesos van dir dijous passat que el país ha obert més de 3.000 casos penals per presumptes crims comesos per Rússia contra nens a Ucraïna, incloent-hi dotzenes de casos de tortura. Moscou ha negat repetidament les acusacions de tortura i d'abusos contra els drets humans.

UNICEF ha advertit que fins i tot els nens que estan físicament segurs estan patint a causa del conflicte i lluitant amb problemes de salut mental. Una enquesta d'UNICEF va trobar que la majoria dels docents a Ucraïna van informar sobre un deteriorament a les habilitats dels seus estudiants.

El defensor del poble de l'educació d'Ucraïna, Sergii Gorbatxov, va dir a CNN que l'impacte real de la guerra a l'aprenentatge al país és difícil d'estimar, perquè les autoritats ucraïneses no tenen informació sobre una gran quantitat de nens que viuen a àrees sota ocupació russa. "I són precisament aquests nens als quals no tenim o gairebé cap accés els que pateixen les pèrdues educatives més grans", va afirmar.

Estudiar en temps de guerra

Segons el que recullen les darreres enquestes, el 57% dels professors van reportar un deteriorament en les capacitats dels estudiants relacionades amb la llengua ucraïnesa i el 45% amb les matemàtiques, i el 52% van reportar una reducció en les capacitats relacionades amb les llengües estrangeres.

Tal com destaquen les dades d'escolarització més recents, a Ucraïna només un terç dels estudiants de primària i secundària estan rebent classes completament presencials; un altre terç segueix un model mixt amb classes presencials i en línia, i el terç restant ho fan completament en línia.

L'agència assenyala que l'educació en línia és una solució a curt termini, però no pot substituir les classes presencials, essencials per al desenvolupament social i els aprenentatges fonamentals.

Pel que fa als més petits, dos terços dels nens en edat preescolar no estan acudint a aquests centres, situació que s'agreuja a les àrees a la primera línia del conflicte, on el 75 % de les famílies reporten que no envien els seus fills als centres preescolars.

La dificultat d'estudiar al país d'acollida

Més de la meitat dels infants refugiats en edat escolar no estan matriculats als sistemes nacionals d'educació de set països d'acollida, i els més propensos a perdre el curs són els que anirien a preescolar i secundària, a causa dels obstacles per l'idioma o la saturació dels sistemes, indica el comunicat.

També ha assenyalat que els nens refugiats no matriculats a escoles locals probablement estan intentant estudiar en línia seguint el currículum ucraïnès o altres plataformes d'aprenentatge a distància, encara que alguns poden haver abandonat completament els estudis. Cal constatar que també cal un període d'adaptació perquè sovint poden no parlar l'idioma del país d'acollida.

Què passarà enguany?

L'atac de Rússia contra Ucraïna entra en el seu tercer any acadèmic, gairebé 4 milions de nens van tornar a les escoles primàries i secundàries divendres, segons el Ministeri d'Educació del país. Segons UNICEF, només al voltant d'un terç dels nens matriculats a Ucraïna assistiran a classes presencials aquest any, i la resta estudiarà almenys parcialment en línia.