Pau Heras Mena, de Mollet del Vallès, nascut el setembre de 1997, ha mort en escenari de guerra, a Ucraïna, si bé, ara per ara, cap font oficial confirma com ha mort aquest jove de 26 anys, el primer combatent català caigut en aquesta guerra. La propaganda, clau en aquest conflicte, on els canals de distribució, per Telegram, no aturen la generació de continguts, asseguren que el Pau, allistat a la Legió Estrangera que lluita per Ucraïna per evitar l’avenç de les tropes de Rússia, va ser abatut, en un intercanvi de trets, amb els soldats russos. Altres fonts, però, asseguren que va morir en altres circumstàncies. El que està clar és que aquest jove català ni guanyarà la guerra ni podrà tornar a casa. 

Fonts del Govern de Catalunya ha confirmat que aquest jove era veí de Mollet del Vallès, però en desconeixen més dades. Els Mossos d’Esquadra l’estan analitzant, i ara per ara, no consta que fos un element conegut de la lluita anticomunista ni tampoc que hagués tingut vincles amb grups d’extrema dreta a Catalunya. La investigació de la Comissaria General d'Informació, però, per aclarir qui és i què feia a la guerra contra Rússia, encara ha d’avançar.

De Mollet del Vallès a allistar-se a la Legió Internacional

Segons les dades oficials, una quinzena de persones amb nacionalitat espanyola es van allistar a aquesta brigada internacional per aturar els peus a Vladímir Putin i a les seves forces d’ocupació, si bé és cert que alguns d’ells ja ha retornat. L’estat espanyol permet als seus ciutadans allistar-se a legions internacionals i és el que va fer el Pau, de 26 anys. Ara el seu cos, després que l’exèrcit de Volodímir Zelenski l’entregui a les autoritats espanyoles, serà repatriat. El procés, però, pot allargar-se, asseguren fonts diplomàtiques.

Pau VIa
Pau Heras, a l'esquerra, en una imatge a Ucraïna / Cedida

La família Heras Mena va rebre la notícia fa pocs dies, després de la confirmació oficial entre els cossos diplomàtics, i s’està a l’espera de poder accelerar les gestions i que el cadàver d’aquest brigadista internacional pugui ser retornat a Catalunya. Segons les informacions que es tenen sobre el recorregut d’aquest jove de Mollet del Vallès, ell va viatjar fins a Polònia i des d’allà va entrar a Ucraïna, on va sumar-se a un comboi que els va traslladar, a ell i altres voluntaris internacionals, cap a un camp d’entrenament. Es desconeix si va arribar a ser traslladat al front, com assegura la propaganda prorussa, o si va patir algun tipus d’accident fent maniobres.

Insults contra el jove català mort

Els canals prorussos celebren la mort d'en Pau Heras, un “mercenari”, tal com l’han batejat ells. Hi ha canals de Telegram que fan resums de les persones de la Legió Internacional que moren en combat o en territori ucraïnès, per celebrar-ne la mort. En el cas del jove català, diversos comentaris celebren la seva mort amb comentaris sobre la paella i altres insults relacionats amb l’origen espanyol del Pau. Cada dia es publiquen nous noms de persones que surten en llistes d'estrangers allistats als batallons internacions que cauen en el camp de batalla, i cada mort internacional és celebrant per agents prorussos.

Si bé el Pau és el primer combatent català mort en aquesta guerra pel control d’Ucraïna, el mes de setembre un atac aeri va matar, prop de Majmut, a l’est d'Ucraïna, la cooperant catalana de 32 anys, Emma Igual. La dona dirigia una ONG de cooperació internacional. Un atac rus va colpejar el vehicle amb el qual viatjava, juntament amb el cooperant canadenc, Antony Ihmal, que també va morir a causa de l'impacte. També hi viatjaven un metge alemany i un voluntari suec, que van resultar ferits. A causa de l'impacte, el cotxe va bolcar i es va incendiar.