Les desenes de festes que el gabinet del primer ministre britànic, Boris Johnson, va celebrar en plena pandèmia estan tan ben documentades que fins i tot se sap la marca de cervesa amb la qual el líder tori es va saltar les seves pròpies regles anticovid: la catalana Estrella Damm. Aquesta és la notícia que omple la portada d'aquest dissabte del rotatiu Daily Mirror, el tabloide que ha destapat aquest detall sobre l'escàndol més esbojarrat que ha sacsejat Westminster en molts anys. Segons el diari, una de les centenars de proves amb les quals s'ha dut a terme la investigació policial sobre les festes a Downing Street és la imatge del primer ministre amb una llauna de cervesa Estrella a la mà. Les fonts del mitjà citat asseguren que la va fer el fotògraf oficial de Johnson "finançat amb diners del contribuent", que estava documentant la festa d'aniversari del primer ministre el juny del 2020.

daily mirror portada boris johnson festa estrella damm

"Farra"

Que la cervesa catalana és famosa arreu del món no és cap secret, i molt menys quan es tracta del mercat britànic. Així i tot, que aquesta sigui la marca preferida del primer ministre i l'elecció per a la seva festa d'aniversari fa encara més gran l'espectacle grotesc que és aquest escàndol. I que la policia metropolitana tingui en les seves mans una fotografia (entre 300 més) del primer ministre brindant amb el seu conseller d'EconomiaRishi Sunak, al gabinet del número 10 de Downing Street és del tot surrealista. En la portada, el Mirror acompanya la imatge d'una llauna d'Estrella amb aquest subtítol: "L'Estrella de la farra del confinament". Fins i tot el compte oficial de Twitter d'Estrella Damm ha reaccionat a la notícia.

TUIT captura estrella

Curiosament, aquesta podria ser una de les proves més incriminatòries contra el primer ministre, que fins ara ha intentat esquivar la seva pròpia responsabilitat en les desenes de festes que s'han anat destapant. Downing Street ha admès que aquell dia els treballadors es van "reunir breument" per donar una sorpresa a Johnson i que el líder només es va quedar durant 10 minuts. Però una fotografia en la qual se'l veu gaudint d'una celebració amb una cervesa a la mà és difícil de justificar. En aquella època, les reunions socials a l'interior encara estaven prohibides a causa del coronavirus, mentre el país tot just es recuperava de la primera onada. El dia de l'aniversari de Johnson, el 19 de juny de 2020, el Regne Unit va notificar la mort de 84 persones per coronavirus.

15 diputats el volen fora

Ja són 15 els diputats conservadors que han fet públic el seu rebuig cap al lideratge de Johnson arran del 'partygate'. Després d'un informe de la funcionària Sue Gray, la Policia investiga ara dotze festejos en què el personal, inclosos el cap del Govern i la seva esposa, Carrie Johnson, haurien trencat les restriccions vigents, la qual cosa està penalitzat amb multes. En el pla polític, una imputació a Johnson evidenciaria que va enganyar el Parlament. Una quinzena de diputats toris ha demanat la dimissió del dirigent conservador, encara que només alguns d'ells han confirmat públicament que han enviat una carta a Graham Brady, president de l'executiva del Comitè 22, perquè organitzi una moció de confiança interna contra el líder. En cas de perdre-la, Johnson hauria de dimitir i seria substituït per un altre membre dels conservadors elegit en unes eleccions primàries. Per a convocar aquesta votació, Brady ha de rebre 54 peticions (un 15% del grup parlamentari), que són comptabilitzades en secret, per la qual cosa es desconeix el número total remès fins al moment. Encara que hi ha moltíssima tensió dins del Partit Conservador, no tots els diputats creuen que sigui encertat convocar aquesta moció, doncs, en cas de guanyar-la, Johnson no podria ser sotmès a una altra fins un any després.