El Parlament britànic va aprovar aquest dimecres, per 441 vots a favor i 105 vots en contra, prorrogar el Brèxit fins el 22 de maig, si prèviament s'aprova l'acord de sortida, o fins al 12 d'abril si no ratifica un pacte.

Amb el seu suport, la Cambra dels Comuns ha donat la seva aprovació a traspassar a la legislació britànica les noves dates establertes per Brussel·les per materialitzar el Brèxit, després que el Govern sol·licités un ajornament fins al 30 de juny que va ser rebutjat. D'aquesta manera, el dia inicial previst per a la ruptura entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) del 29 de març queda oficialment descartat.

El text ratificat pels diputats planteja estendre la validesa de l'Article 50 del Tractat de Lisboa fins al 22 de maig, en virtut del qual es van iniciar el 29 de març de 2017 els dos anys de negociacions del Brèxit, sempre que el Parlament subscrigui l'acord de sortida de la primera ministra, Theresa May.

Tot apunta que el Govern planeja tornar a sotmetre a votació aquest document aquest divendres, sempre que ho permeti el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, després que fos descartat el gener per un marge de 230 vots i el març de 149.

Bercow ha recordat avui al Govern que aquest text només podrà ser sotmès a una tercera votació sempre que incorpori "canvis substancials". Si els parlamentaris no donen suport al pacte, la legislació a què ha donat llum verda avui la Cambra Baixa estableix que la data de ruptura entre Londres i Brussel·les serà el 12 d'abril.

Els diputats es pronunciaran també aquest dimecres en una sèrie de "vots indicatius" sobre vuit possibles alternatives del Brèxit, entre les que s'inclouen una sortida sense acord, una unió duanera, cancel·lar la sortida de la UE o un referèndum.