Dos dies després d'abandonar la Franja, ha parlat l'anestesista valencià evacuat de Gaza i ha demanat que es deixi sortir els palestins d'aquesta "gàbia inhumana". "Així com els nostres cossos són aquí i aviat seran a casa, els nostres cors, les nostres ments i la nostra ànima s'han quedat amb els nostres companys i companyes, amb els palestins, en aquesta gàbia inhumana en la qual s'ha convertit la Franja de Gaza", ha afirmat Raúl Incertis aquest divendres, en les seves primeres declaracions després de ser evacuat.

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i els atacs a Gaza

En un vídeo de sis minuts difós per Metges Sense Fronteres (MSF) i enregistrat a Egipte, qui fou el primer espanyol evacuat ha assegurat que "l'última crida és, si us plau, que deixin sortir els palestins de Gaza, d'aquest coll d'ampolla horrible, d'aquesta ratera on els han ficat i on estan morint". Així mateix, ha apuntat que els palestins que aconsegueixin sortir haurien de poder comptar amb "les garanties de poder tornar-hi quan tot això s'acabi".

Frustració i impotència

Incertis ha viscut aquests dies a Gaza "amb frustració i amb impotència i amb una sensació d'escàndol aclaparador", per tot el que han presenciat des que Israel va castigar la població de la Franja amb un setge i indiscriminats bombardejos per respondre a l'atac de Hamàs del 7 d'octubre. "Les nostres condicions no han sigut òptimes, però han sigut suficients gràcies a l'ajuda dels nostres propis companys, que han fet l'impossible per fer-nos sentir fora de perill i per fer-nos sentir prou ben cuidats", ha assenyalat.

L'anestesista valencià ha indicat que el càstig "cruel i desmesurat ha d'acabar ja". "Aquesta pèrdua de vides humanes, aquesta pèrdua de vides de nens ha d'acabar ja", ha afegit. A més, ha recordat que "els palestins estan insuficientment alimentats, passen set i passen malalties infeccioses per culpa de les condicions higièniques". "Vam estar en un camp de desplaçats juntament amb altres 35.000 desplaçats del nord i molts d'ells se'ns apropaven perquè ens volien explicar pel que havien passat", ha relatat.

Bombes que cauen on no toca

D'altra banda, Incertis ha fet referència a com les bombes cauen en llocs protegits internacionalment —com ara camps de refugiats o hospitals. "També vam estar en un refugi de l'ONU habilitat com a zona desmilitaritzada, en la qual teòricament no haurien d'haver caigut bombes a prop. Però no va ser el cas, ni és el cas, perquè van caure moltes bombes a prop matant la gent que estava fora del refugi, a pocs metres del refugi. I atemorint la gent que estava dintre", ha explicat.

"No es pot aguantar més", ha sentenciat. Així, l'anestesista valencià ha assegurat: "No queden fàrmacs per sedar, no queda material quirúrgic per poder operar ni per fer operacions en condicions d'esterilitat. No queda benzina. Racionen les hores de llum a serveis mínims, només per a l'UCI o les urgències. S'han desconnectat pacients de ventilació mecànica. Les incubadores corren perill. És a dir, que això no hi ha qui ho aguanti". Finalment, ha confirmat que part dels equips d'MSF han hagut de ser evacuats i que "hi ha més treballadors internacionals de Metges Sense Fronteres i equipament mèdic a l'espera de poder entrar a la Franja quan sigui possible".