Matinada de batudes a tot França amb diverses detencions després dels atemptats terroristes de divendres passat a París. Les borses mundials han caigut, però a mesura que ha avançat el dia s’han anat mantenint. Encara queden moltes incògnites, la recerca del vuitè terrorista i por per les amenaces d'Estat Islàmic de possibles futurs atemptats. El president de la República Francesa, François Hollande ha anunciat una bateria de mesures que inclouen modificacions de la Constitució per frenar el gihadisme. A l'Estat espanyol es manté el nivell d'alerta 4.

1. La borsa encaixa el terrorisme

La borsa de París ha obert avui a la baixa perdent un 1,06%, tot i que després s’ha anat recuperant de mica en mica. Però no ha estat l’única. Molts mercats mundials s’han desplomat a primera hora i l’euro ha perdut posicions davant del dòlar en l’obertura del mercat de divises a Frankfurt. El principal indicador de la borsa espanyola, l’Íbex-35, també ha inaugurat la setmana caient un 0,82% pels atemptats a París, tot i que a mesura que ha anat avançant el dia ha anat pujant.

2. Nit de batudes a França...

Segons el primer ministre francès, Manuel Valls, aquesta matinada s’han portat a terme diverses operacions antiterroristes en diferents punts de França. S’han detingut 23 persones entre les localitats de Grenoble, Tolouse, Jeumot i Bobigny, s’han dut a terme 168 registres i 104 arrestos domiciliaris.

3. Bombardeig a Estat Islàmic...

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha anunciat aquest matí en una entrevista a l’emissora francesa RTL que "s'han destruït els dos objectius operatius" en uns bombardejos que aquesta matinada han portat a terme caces francesos contra "infraestructures operatives", perquè els atemptats de divendres "van ser organitzats, pensats i planificats des de Síria".

4. I possibles rèpliques

Valls també ha recordat que “fa mesos que estem en guerra contra el terrorisme” i, en aquest sentit, ha posat sobre la taula que “cal esperar possibles rèpliques”. Tanmateix, però, ha suggerit que “la vida es vagi recuperant” perquè “viurem molt de temps sota l’amenaça terrorista”.

5. Detencions a Bèlgica

Com a mínim set persones més han estat detingudes a Bèlgica, en una operació policial al districte Molenbeek de Brussel·les i en un altre barri proper. Una de les persones detingudes és el germà de Salah Abdeslam, el presumpte terrorista vinculat als atemptats. A Brussel·les també hi podria haver residit el presumpte autor intel·lectual dels atemptats de divendres a París, Abdelhamid Abaaoud. Des d’un cotxe blindat, la policia ha demanat a uns dels ocupants de l’habitatge que descorregués les cortines i posés les mans en un lloc visible.

6. El vuitè terrorista, desaparegut

Cinc dels set terroristes suïcides ja han estat identificats i la policia busca des de diumenge un sospitós suposadament vinculat amb els atemptats de la capital francesa, Salah Abdeslam, sobre qui s’ha dictat una ordre d’arrest internacional. Ell va ser qui va llogar el Volkswagen Polo amb què els assaltants del Bataclan van arribar a la sala de concerts.

Dolor a Ginebra en un acte de repulsa pels atemptats de París / EFE  

7. Dotze dies en estat d’emergència

L’estat d’alerta té una durada estipulada per la llei de dotze dies. Si el president francès, François Hollande, necessita allargar-lo, haurà de presentar a la cambra legislativa una moció per a la seva extensió, segons dicta la Constitució francesa.

8. Amenaces mundials

Segons Reuters, Estat Islàmic ha advertit en un nou vídeo als països que estan participant en els bombardejos de Síria que "els diem que, per Alà, tindreu un dia, si Déu vol, com el de França, i per Alà igual que vam colpejar França al centre de la seva llar a París, jurem que colpejarem Amèrica en el seu centre, Washington". Reuters encara no ha pogut verificar l'autenticitat del vídeo.

9. Més seguretat al Liceu Francès

El Liceu Francès de Barcelona s’ha despertat aquest matí envoltant de flors que hi anaven deixant els alumnes a mesura que arribaven. La seguretat a l’escola s’ha incrementat. A les 12 s’ha fet un minut de silenci com en moltes altres institucions.

10. Les mesures d'Hollande

En el seu discurs davant l'Assemblea Nacional francesa, el president Hollande ha anunciat una sèrie de mesures i objectius del Govern arran dels atacs de divendres a París:

  • Intensificar els atacs a Síria
  • Reunió amb el president Obama i amb el president Putin
  • 10.000 places més per forces de l'estat i 2.500 per al Ministeri de Justícia
  • Canviar la Constitució, concretament, l'estat d'emergència per allargar-lo de 12 dies a tres mesos
  • Reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per aprovar una resolució contra Estat Islàmic
  • Reforçar la ciberdefensa fins al 2019
  • Incrementar les penes contra delictes de terrorisme
  • Expulsar més ràpid els estrangers que suposin una amenaça a la nació
  • Pèrdua de la nacionalitat per a aquells que intentin atemptar contra França