El papa Francesc ha instat aquest divendres als qui tenen responsabilitats que es garanteixi la vacuna a tots "sobretot als més vulnerables", en el seu missatge de Nadal, aquest any pronunciat a l'interior de la basílica de San Pere i sense fidels presents per l'emergència pandèmica del coronavirus.

"En aquest temps de foscor i incerteses apareixen llums d'esperança com la de les vacunes, però perquè aquests llums portin esperança al món sencer han d'estar a disposició de tots", ha dit Francesc. I ha denunciat: "No es pot esperar que els nacionalismes tancats ens impedeixin viure com la veritable família humana que som. No podem deixar que el virus de l'individualisme radical guanyi i ens deixi indiferents al sofriment dels altres germans".

"No podem posar-nos els primers abans que els altres. No poden les lleis de mercat i les patents ser sobre la llei de l'amor i de la salut de la humanitat", ha agregat. "Davant d'això, demano a tots els responsables dels Estats, als organismes internacionals i a les empreses, "proposar la cooperació i no la competència, i buscar una solució per a tothom. Vacunes per a tothom. Especialment per als mes vulnerables i més necessitats del planeta", ha dit. "Davant d'un desafiament que no coneix fronteres, no es poden erigir barreres. Som tots a la mateixa barca", ha destacat Francesc des de l'aula de les benediccions de la basílica.

Aquest any a causa de les mesures restrictives per la pandèmia i amb una Itàlia confinada, el Papa ha pronunciat a l'interior de la basílica i no sortit des del balcó de la lògia central el seu tradicional missatge de Nadal en el qual sol repassar els mals i les crisis i guerres al món.

Mirant a casa

El Papa argentí ha requerit "esperança per al continent americà, particularment afectat pel coronavirus, el que ha exacerbat els seus nombrosos sofriments que l'oprimeixen, sovint agreujats per les conseqüències de la corrupció i el narcotràfic." Ha fet referència a Xile i ha reclamat que el nen Jesús "ajudi a superar les recents tensions socials". I ha pregat perquè posi fi "al patiment del poble veneçolà".

El Papa ha acabat el seu missatge instant a què, malgrat la dificultats que s'estan vivint, "que el Nadal sigui per a tothom una oportunitat per redescobrir la família com a bressol de vida i de fe; un lloc d'amor que acull, de diàleg, de perdó, de solidaritat fraterna i d'alegria compartida, font de pau per a tota la humanitat".