El papa Francesc ha lamentat avui la "vergonya" que els joves heretin en el futur "un món fracturat per les divisions i les guerres" de la generació actual, en l'oració que va pronunciar en el Via Crucis de Divendres Sant davant del Colosseu romà.

El pontífex, com és tradició, va assistir a aquesta cerimònia que rememora el camí de Jesús de Nazaret cap a la Creu sumit en un profund recolliment des del proper turó del Palatí.

La creu va ser transportada per fidels, una nena discapacitada, dues monges que van fugir dels gihadistes a l'Iraq o una família de sirians, entre d'altres, mentre es llegien una sèrie de meditacions que el papa aquest any va encarregar a un grup de joves estudiants.

Una vegada conclòs el recorregut de la creu, Francesc va pronunciar una oració en la qual va invocar Crist: "La nostra mirada està dirigida a tu, plena de vergonya, penediment i esperança", va indicar davant dels centenars de fidels que atenien les seves paraules.

"Un món fracturat"

"Vergonya perquè les nostres generacions estan deixant als joves un món fracturat per les divisions i les guerres; un món devorat per l'egoisme on els joves, els febles, els malalts i els ancians són marginats", va denunciar el pontífex.

També va expressar la seva vergonya "perquè moltes persones, fins i tot alguns ministres de l'Església, s'hagin deixat enganyar per l'ambició i la vanaglòria, perdent la seva dignitat i el seu primer amor."

Francesc també va destacar el penediment "que neix de la certesa" que només Jesús "pot salvar del mal" i curar els homes i dones "de la xacra de l'odi, de l'egoisme, la supèrbia, l'avidesa, la revenja, la cobdícia i la idolatria".

"Esperança" en el missatge cristià

Però després de la vergonya i el penediment, el papa va destacar "l'esperança" que el missatge cristià "continua inspirant, encara en l'actualitat, a moltes persones i pobles i que només el bé pot derrotar al mal, només el perdó pot abatre el rancor".

I va recordar que, moguts per la seva fe, "molts missioners i missioneres continuen, encara avui, desafiant a l'adormida consciència de la humanitat arriscant la vida per servir als pobres, en els descartats, immigrants, invisibles, abusats, famèlics i presos".

Va defensar l'esperança perquè l'Església de Jesús, "santa i feta de pecadors, continua, encara ara, i malgrat tots els intents per desacreditar-la, sent una llum que il·lumina i alleuja."

El pontífex va pronunciar la seva oració després d'assistir al recorregut de la creu des de l'interior del Colosseu romà, als peus del qual es van congregar 20.000 fidels, segons la Gendarmeria vaticana, gràcies a la treva que va donar la pluja que va banyar la capital durant la tarda.

Va ser rebut per l'alcaldessa de la ciutat, Virginia Raggi, i el lloc va estar protegit per una alta presència policial i fortes mesures de seguretat, que van portar a tallar el trànsit als voltants i a clausurar la parada de metro.

Catorze estacions

El recorregut de la creu, que es divideix en catorze estacions, va ser acompanyat per una sèrie de meditacions que estableixen paral·lelismes entre el calvari de Crist i situacions quotidianes i que aquest any Francesc ha encarregat a un grup de joves d'entre 16 i 27 anys.

Una decisió en línia amb el desig del pontífex de dedicar el 2018 als joves, amb la convocatòria del Sínode de Bisbes del proper octubre per abordar les noves vocacions i endinsar-se en els problemes i inquietuds de les noves generacions.

El ritu del Via Crucis va ser instaurat el 1741 per ordre de Benet XIV, encara que la seva pràctica va caure en l'oblit amb el pas del temps, fins que es va reprendre el 1925.

No va ser fins a l'any 1964 quan el pontífex i beat Pau VI, que serà proclamat sant, va triar per acollir aquesta cerimònia el Colosseu, símbol de la persecució dels primers cristians en època romana.

Es tracta d'una de les celebracions més esperades de la Setmana Santa romana, que prosseguirà demà amb la Vigília Pasqual i amb els actes de Diumenge de Resurrecció, quan el papa argentí impartirà la tradicional benedicció 'Urbi et orbi', dirigida a la ciutat i al món.

Els ritus del Divendres Sant van donar inici a la tarda amb la cerimònia en la qual es rememora la Passió del Senyor, un acte carregat de simbolisme a la basílica de Sant Pere l'únic dia de l'any en què no s'oficia missa en senyal de dol.

El papa, com és tradició, va pregar estirat al terra davant l'Altar Major d'una basílica poc il·luminada i sense ornaments i després va assistir en silenci a les paraules del seu predicador, el caputxí Raniero Cantalamessa.

Aquest es va dirigir així mateix als joves per instar-los a anar "contracorrent" i guiats per Crist i els va instar a "salvar l'amor humà" de la "deriva tràgica" de la "possessió", sovint "violenta i tirànica".