El papa Francesc ha afirmat que l'església catalana s'ha de mostrar "imparcial" enfront del procés. El pontífex fa una crida a no posicionar-se ni a favor de l'independentisme ni de l'unionisme als religiosos catalans. "A Catalunya l'Església no pot fer propaganda d'un bàndol o de l'altre", ha afirmat en l'entrevista. "L'Església ha d'estar encarnada. Si no està encarnada no va bé, ha d'acompanyar al seu poble. El que no pot l'Església és fer propaganda, d'una banda o d'una altra, sinó acompanyar al poble perquè trobi una solució definitiva", ha afirmat el Papa Francesc.

En una entrevista al diari ABC també ha afirmat que el cas de Catalunya i Espanya "no és l'únic del món" i que "Espanya no és l'únic cas en el món i que "no hi ha una solució única" per aquests problemes. "Cada país ha de buscar el seu camí històric per a resoldre aquests problemes. No hi ha una única solució. Algunes zones han obtingut estatuts preferencials com a manera per a resoldre aquestes qüestions i en unes altres es van fer divisions, i va sorgir un país nou. Ara, aquest és el temps de la solució definitiva per a Catalunya? No ho sé. Això ho han de dir vostès", ha afirmat el Pontífex. "Potser es trigarà anys o dècades a resoldre-ho, però busquin la manera de fer-ho", ha assenyalat el Papa.

De fet, ha anat més enllà i ha desgranat algunes de les resolucions adoptades en altres països. "Fa un parell d'anys vam veure el coratge de dos primers ministres per solucionar el problema a Macedònia, Macedònia del Nord. A Itàlia tenim una zona al nord, l'Alto Adige, amb un estatut propi, on es parla alemany i italià... els anglesos van resoldre 'a l'anglesa' les sol·licituds d'Escòcia", ha enumerat Francesc. El Papa sí que ha criticat obertament els sacerdots que es fiquen en política. "Lamentablement, quan la identitat sacerdotal es despista una miqueta se te'n va a la política", ha reconegut.

Pederàstia a l'església

El papa Francesc també ha abordat els casos pederàstia a l'Església i les víctimes d'abusos. "És molt dolorós, molt dolorós. Són persones destruïdes per qui havia d'ajudar-les a madurar i créixer. Això és molt dur", ha reconegut el Papa. "Encara que només hi hagués un sol cas, és monstruós que la persona que ha de portar-te cap a Déu et destrueixi en el camí. I sobre això no hi ha negociació possible", ha recalcat Francesc, que no ha volgut opinar. Sobre si l'Església serà 'perdonada' per la societat després que hagi començat a perseguir els casos d'abusos, ha afirmat que "el fet d'estar caminant en això és un bon camí, però no depèn només de nosaltres que s'aconsegueixi o no el perdó". "Veig lamentablement que és un mal molt gran, i que 'a poc a poc' l'estem afrontant... estem fent aquests passos gràcies a Déu", ha afegit Francesc.

El Papa Francesc també ha destapat que ja ha firmat la seva renúncia en cas d'impediment mèdic. "Ja la vaig firmar i li vaig dir al secretari d'Estat, Tarcisio Bertone que en cas d'impediment per qüestions mèdiques o què sé jo, aquí hi ha la meva renúncia. Ja la tenen", ha recordat el Pontífex, que ha copiat així els passos de Pau VI i Pius XII.